Live Live

Zwerfafvalklepjes moeten voor een troepvrij Ede zorgen

Gepubliceerd: Vrijdag 12 oktober 2018 16:21

Zwerfafvalklepjes moeten voor een troepvrij Ede zorgen

EDE – Afgelopen donderdag 11 oktober werd er op de Notaris van Puttenstraat één van de tien zwerfafvalklepjes geopend door wethouder Lex Hoefsloot. Dit gebeurde om 12.00 uur. Er was ook een schone buurtcoach aanwezig.

Zwerfafval

Wethouder Hoefsloot legt uit dat mensen nu zelf afval weg kunnen gooien in de klepjes. ‘Het is de bedoeling dat we allemaal samen Ede schoonhouden. Door dit klepje kunnen ook wandelaars of fietsers bijvoorbeeld hun afval weggooien.’ 

 
Tot nu toe hadden buurtbewoners van de Notaris van Puttenstraat slechts een pasje om zo de afvalcontainers te openen. Gelukkig er nu een oplossing gekomen. ‘Op het moment zijn er tien van deze zwerfafvalklepjes in de gemeente Ede te vinden. Wij hopen vooral dat het zwerfafval van de straat gaat houden en we allemaal in een schone omgeving kunnen leven,’ aldus wethouder Hoefsloot.

Gedragsverandering in gang zetten

Hendrik Jan Karenbeld is buurtcoach en hoopt nu minder rotzooi op straat tegen te komen; ‘Op het moment hebben wij alleen pilots in de gemeente Ede lopen. Dit houdt in dat wij eigenlijk een beetje testen of mensen ook echt gebruik van de voorziening gaan maken.’ In Ede is niet veel zwerfafval, maar op sommige stukken is de prullenbak dichtheid minder groot. Met deze oplossing hoopt de buurtcoach daarin tegemoet te komen. ‘Als er gedragsveranderingen plaatsvinden gaan we uiteraard kijken of en hoe er meerdere voorzieningen in Ede geplaatst kunnen worden,’ stelt Hendrik Jan Karenbeld.
 
Tekst en foto: Elise ter Burg, Omroep Ede

Deel deze pagina: