Live Live

Zonnewal Ede A 12 stap dichterbij

Gepubliceerd: Woensdag 17 juli 2019 14:10

Zonnewal Ede A 12 stap dichterbij

EDE - De omvorming van de geluidswal bij de A12 tot Zonnewal is volgens de gemeente weer een stap dichterbij gekomen. Dinsdag 16 juli besloot het college van burgemeester en wethouders om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met coöperatie ValleiEnergie.

Als het projectplan wordt goedgekeurd kunnen in het voorjaar van 2020 al de eerste zonnepanelen op de wal liggen. Daarna kan dit geleidelijk uitgebreid worden tot meer dan 6000 zonnepanelen; goed voor het energieverbruik van ruim 300 huishoudens.

Wethouder Lex Hoefsloot: 'Met het project langs de A12 wordt de productie van duurzame energie in Ede met meer dan een miljoen kWh per jaar verhoogd. Niet alleen is het geplande aantal zonnepanelen groot, ook kan straks elke inwoner van Ede zelf meedoen en panelen kopen, op een unieke, in het oog springende locatie.'

 Voorzitter Elmar Theune van de Coöperatie ValleiEnergie vervolgt: 'Deelname aan het project verloopt straks via de coöperatie. Inwoners die belangstelling hebben voor zonnepanelen, maar zelf geen geschikte ruimte hebben, kunnen zich al aanmelden op onze site www.valleienergie.nl. Daar is ook meer informatie te vinden.'

Energieneutraal

 De gemeente Ede is positief over dit initiatief. Het biedt volgens hun een mogelijkheid om lokaal duurzame energie op te wekken, te gebruiken en er financieel voordeel van te hebben. En het past naar eigen zeggen in de doelstelling van Ede om in 2050 energieneutraal te zijn. Dan wordt lokaal net zoveel duurzame energie opgewekt als gebruikt.

Veel werk verzet

Het afgelopen jaar was het stil rond dit project. Maar dat betekent niet dat partijen hebben stilgezeten. Zo is een reflectie-onderzoek gedaan om hinderlijke schittering voor de weggebruikers te voorkomen. Ook is de sterkte van de wal onderzocht en geschikt bevonden. Het grootste probleem was de aanwezigheid van het zeer hardnekkige onkruid Japanse Duizendknoop. De bestrijding hiervan is begonnen. Dit alles maakt dat de plannen nu verder uitgewerkt worden.

Informatieavond

Omwonenden wordt gevraagd om mee te denken in de opzet van de Zonnewal. Hiervoor zal in oktober een informatieavond georganiseerd worden. Omwonenden krijgen hier een uitnodiging voor.

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: