Live Live

Zilver en brons voor Nederland tijdens EUSO2018 in Slovenië - Bronzen medaille voor Wietske de Bondt uit Ede

Gepubliceerd: Maandag 07 mei 2018 14:44

Zilver en brons voor Nederland tijdens EUSO2018 in Slovenië - Bronzen medaille voor Wietske de Bondt uit Ede

De twee teams die voor Nederland meededen aan de zestiende EUSO (European Union Science Olympiad) in Ljubliana, Slovenië, behaalden een zilveren en een bronzen medaille. 

De EUSO werd gehouden van 28 april t/m 5 mei jl. Nederland deed mee met twee teams. Het zilveren gemengd scholenteam met:

· Tobias Veerkamp (Mencia de Mendoza Lyceum, Breda)

· Louw Feenstra (Stedelijk Gymnasium Haarlem)

· Sebastiaan Hoek (Stedelijk Gymnasium Haarlem)

en het bronzen gemengd scholenteam met:

· Wietske de Bondt (CSG Het Streek, Ede)

· Nena Slaats (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven)

· Miriam Zegelaar (Bernardinuscollege, Heerlen).

Beide teams kunnen trots zijn op de behaalde resultaten. Het goud ging dit jaar naar Tsjechië. Dit jaar deden 25 EU-landen met in totaal 52 teams van drie leerlingen mee.

Doel van de EUSO: internationale contacten leggen én het beste halen uit jezelf

Het doel van de EUSO is leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschappen en technologie, ze uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en ze in contact te brengen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten uit andere Europese landen. Behalve het combineren van kennis en praktische vaardigheden zijn samenwerken, plannen en het verdelen van taken belangrijke aspecten van deze wedstrijd. Belangrijke subdoelen van deze olympiade zijn leerlingen de samenhang binnen de bètavakken te laten zien en kennis te maken met verschillende Europese culturen.

De deelnemers zijn hoogstens 16 jaar. In teams van drie verrichten zij praktisch onderzoek en lossen zij problemen op die biologische, natuurkundige en scheikundige aspecten bevatten.

Sociaal en cultureel programma

Naast het wedstrijdelement was er genoeg aandacht voor sport, cultuur en natuur. De leerlingen gingen naar de grotten van Škocjan, Atlantis Water Park, een dierentuin en het Museum van Illusies. Er was genoeg tijd ingeruimd voor socializen, het bekijken van het oude centrum van Ljubljana en het stadsmuseum. Ook een bezoek aan een spectaculaire escape room en een dansclinic stonden op het programma.

Foto: EUSO2018

Deel deze pagina: