Live Live

Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt 'Spataderkeurmerk 2018'

Gepubliceerd: Vrijdag 14 september 2018 13:57

Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt 'Spataderkeurmerk 2018'

EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt van de patiëntenorganisatie met een hart-of vaataandoening ‘Harteraad’ het Spataderkeurmerk 2018, dit stelt het ziekenhuis donderdag 13 september in een persbericht.

Het keurmerk helpt patiënten hun verwijzers en zorgverzekeraars een keuze te maken voor een ziekenhuis waar goede spataderzorg wordt aangeboden. Met het Spataderkeurmerk wil de Harteraad bijdragen aan goede kwaliteit van de behandeling van spataders in Nederland.

Specifieke criteria

Om het Spataderkeurmerk te krijgen moeten ziekenhuizen voldoen aan specifieke kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en vaatlaboranten. Ziekenhuis Gelderse Vallei zegt aan alle criteria te voldoen, waardoor het keurmerk opnieuw is toegekend.

SamenwerkingÉén van de criteria is dat het in elk ziekenhuis mogelijk moet zijn om afspraak en niet-invasieve onderzoeken op één dag te doen. De Gelderse Vallei lukt dit door de nauwe samenwerking tussen vaatchirurg en dermatoloog.

Kort traject

Voor mensen met spataderen heeft het ziekenhuis een speciaal kort traject van diagnose stellen tot behandeling. Als iemand via de huisarts een verwijsbrief heeft voor de behandeling van spataders volgt binnen twee weken een duplexonderzoek, een onderzoek van de bloedvaten en de stroomsnelheid. Aansluitend is de afspraak bij de physician assistant vaatchirurgie en wordt besproken welke behandelmethode het meest geschikt is. Ziekenhuis Gelderse Vallei zegt vijf verschillende behandelmethoden te bieden.

Wat zijn spataders?

Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Deze verwijde aders ontstaan als de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Door de hogere druk rekt de ader uit, waardoor een spatader ontstaat. Spataders kunnen pijnlijke benen of kuiten veroorzaken, met name na lang staan. De behandeling van spataderen bestaat meestal uit het verwijderen van de niet-werkende ader.

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: