Live Live

Wolvenwelpjes voor het eerst goed op beeld

Gepubliceerd: Maandag 02 september 2019 10:35

Wolvenwelpjes voor het eerst goed op beeld

OTTERLO - De jonge wolfjes op de Veluwe zijn voor het eerst goed op camera vastgelegd. Natuurfilmer Patrick van Es wist de wolfjes vorige week voor zijn camera te krijgen. Wolfexpert Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland bevestigt aan de hand van de beelden dat het dé welpjes zijn die een paar maanden geleden voor het eerst zijn gespot op de Veluwe.

'Ze groeien ontzettend snel', zegt Glenn Lelieveld. 'De wolvenwelpjes gaan nu al met hun ouders op pad om het jagen te leren en binnen een paar maanden kunnen ze dit zelfstandig.' Bekijk hier het filmpje

Toch blijven de wolfjes meestal langer bij hun ouders. 'Ze blijven nog zo'n twee jaar bij de roedel om hun jachtkunsten te verfijnen.' Baren de wolvenouders volgend jaar nieuwe welpjes, dan helpen de jongen mee met jagen om hun nieuwe broertjes en/of zusjes van eten te voorzien.

Eerste roedel in 200 jaar

De jonge dieren maken volgens Wolven in Nederland deel uit van de eerste roedel in de Benelux die in zo'n 200 jaar is vastgelegd. De welpjes zijn vermoedelijk geboren in april. Er lopen zeker drie jonge wolfjes rond op de Veluwe, maar er zijn aanwijzingen dat het er mogelijk vijf zijn. Daarnaast zijn er drie volwassen wolven.

In juni doken er al beelden van de wolfjes op. Deze waren gemaakt met een wildcam, maar het is nu voor het eerst dat er goede beelden van de welpjes gemaakt zijn.

Terreinbeheerders riepen eerder het publiek op om de dieren met rust te laten en de natuur niet te verstoren. De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt wordt daarom niet bekendgemaakt om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de wolven.

Wilt u meer artikelen lezen over de wolf? Op de website van Omroep Ede kunt u ze vinden onder het kopje 'Dossiers'

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Beeld uit de video - Foto: Patrick van Es

Deel deze pagina: