Live Live

Wolf blijft een beschermde diersoort in Europa

Gepubliceerd: Donderdag 28 februari 2019 10:10

Wolf blijft een beschermde diersoort in Europa

ARNHEM - Wolven en andere dieren in het wild die beschermd zijn onder Europese natuurwetgeving, blijven dat ook in de toekomst. Dat zegt Eurocommissaris Karmenu Vella van Milieu naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren.

Volgens Vella kunnen de huidige Europese natuurregels ongewijzigd van kracht blijven. De landbouwcommissie van het Europees Parlement probeerde de Europese natuurbeschermingswetten eerder te verzwakken, met name voor grote carnivoren als de wolf. Maar de Eurocommissaris vindt dat EU-landen ook onder de huidige regels genoeg mogelijkheden hebben om eventuele problemen met grote roofdieren, zoals de wolf, op te lossen.

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren is blij met de uitspraken van Vella. 'Steeds weer proberen enkele individuen met een roodkapjesyndroom de jacht op grote carnivoren te openen. Dieren als de lynx, de bruine beer en de wolf, zijn van levensbelang voor de biodiversiteit in Europa. Zij staan niet voor niets op de lijst van beschermde diersoorten.'

'Paniekzaaierij'

Deze maand werd bekend dat de wolf definitief terug is op de Veluwe. Het gaat nu alleen nog om een mannetje en een vrouwtje, maar het zou het begin van een roedel kunnen zijn. Directeur Van Voorst tot Voorst van het natuurgebied pleitte eerder voor het afschieten van de wolf als het dier overlast veroorzaakt.

Wolven in Nederland liet daarop in een reactie weten dat onrust over de diersoort nergens voor nodig is. Ook de Eurocommissaris sprak deze woensdag over ‘paniekzaaierij’. Zo benadrukte Vella dat de wolvenpopulaties in de meeste regio’s nog altijd niet op duurzame niveaus zijn.

Wilt u meer artikelen lezen over de wolf? Op de website van Omroep Ede kunt u ze vinden onder het kopje 'Dossiers'.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: