Live Live

Wijngaard Zuid-Veluwe oogst dit jaar eerste ‘superdruif’ van Gelderland

Gepubliceerd: Maandag 13 augustus 2018 14:13

Wijngaard Zuid-Veluwe oogst dit jaar eerste ‘superdruif’ van Gelderland

EDE - Wijngaard Zuid-Veluwe, gelegen op de geluidswal in De Rietkampen, is erg blij met de ‘Frans voelende’ zomer. Ze gaan naar eigen zeggen deze week als eerste in Gelderland een van hun druivensoorten oogsten.

‘Dankzij het aanhoudende droge en warme weer gaat het dit jaar buitengewoon goed met de Nederlandse wijngaarden', stellen ze.

Uniek vroege oogst


Wijngaard Zuid- Veluwe: ‘Zo vroeg oogsten is echt uniek voor Nederland. Het oogsten moet bij voorkeur binnen één dag gebeuren, en daarna moeten de trossen binnen een paar uur bij de perser zijn. Die maakt er dan wijn van.’

Bij Wijngaard Zuid-Veluwe groeien drie verschillende druifsoorten die drie streekwijnen maken. De Solaris is een vroegrijpe witte druif die als eerste geoogst kan worden. Twee weken later volgen de rode druiven en vier weken later wordt de Cabernet Blanc (wit) geoogst.

Door het warme weer en de vele zonuren is de Solaris volgens Wijngaard Zuid-Veluwe dit jaar veel voller van smaak.

Timing

‘Het is een kwestie van het perfecte moment afwachten,’ aldus wijngaardenier Willem de Weijer, die vanaf februari probeert om de druiven tot het perfecte suikerpercentage (oftewel alcoholpercentage) te krijgen. Zo vroeg oogsten is volgens de wijngaardenier uniek voor Nederland. ‘Het oogsten moet bij voorkeur binnen één dag gebeuren, en daarna moeten de trossen binnen een paar uur bij de perser zijn. Die maakt er dan wijn van, stelt de Weijer.’

Geen tekort aan water


De wijngaard heeft geen last van de droogte gehad. Dankzij het bewateringssysteem krijgen de druivenranken iedere twee dagen automatisch binnen een halfuur genoeg water. De wijngaard staat bovenop een parkeergarage, dus veel grondwater kunnen de wortels zelf niet opnemen. In de garage staat een computergestuurde pomp die grondwater via honderden meters slangen naar de 2100 druivenranken brengt.

Dat de wijngaard er zo vroeg bij is dit jaar ligt volgens hen, naast het warme weer, ook aan de ligging. De ranken staan op de hellingen van de geluidswal, waardoor ze van het weer kunnen profiteren.

Steeds hogere kwaliteit

‘Wijn van de Veluwe kan zich zo onderhand wel meten aan Franse en Duitse wijnen. Er komen steeds meer wijngaarden in deze regio en samen kunnen we van wijn hét streekproduct maken,’ aldus Gerben Kuipers, eigenaar van de wijngaard.

EDE TV Nieuws nam een kijkje bij de wijngaard.

Foto: Wijngaard Zuid - Veluwe

Deel deze pagina: