Live Live

Wethouder hoopt op zorgvuldig besluit vliegroutes

Gepubliceerd: Donderdag 21 september 2017 12:53

Wethouder hoopt op zorgvuldig besluit vliegroutes

Wethouder Leon Meijer hoopt dat de Tweede Kamer een zorgvuldig besluit neemt over de vliegroutes boven de Veluwe. De vliegroutes zijn nodig voor Lelystad Airport, maar om niet met andere vliegroutes in de knel te komen, zullen de vliegtuigen die daar vertrekken relatief lang op geringe hoogte vliegen.

Woensdag was de wethouder bij het debat dat in de Tweede Kamer gevoerd werd over de vliegroutes. "Vooral om het belang te benadrukken voor een gemeente als Ede", legt hij uit op EDE FM. "In het nieuws komt veelal het vliegveld Teuge ter sprake omdat die geraakt wordt. Maar wat men vergeet is dat deze routes ook over de kern Ede komen en dat je dan 80.000 inwoners treft."

De wethouder hoopte woensdag antwoord te krijgen op vragen als welke gevolgen de vliegroutes hebben, maar die bleven uit. "Wel antwoorden, maar geen antwoorden die me gerust stellen. De antwoorden tot nu toe zijn 'dit zijn de routes en hier meten wet het mee gaan doen'. Iederen die duwt van neem eens de tijd om het goed te bekijken, die krijgt te horen 'u brengt de opening op 1 april 2019 van Lelystad in gevaar.' Ik hoop op zorgvuldigheid en snelheid."

Veel inwoners van de gemeente maken zich zorgen over overlast en vervuiling, maar de wethouder voorziet ook andere problemen. "Jullie hadden het eerder in de uitzending over de Airborne van afgelopen zaterdag. Ik hoop dat we die de komende jaren nog kunnen houden, want als de vliegtuigen op 2.700 meter over komen, zou dat kunnen betekenen dat we geen Airborne meer kunnen houden.

Het debat in de Tweede Kamer nam woensdag te veel tijd in beslag en wordt daarom volgende week vervolgd. Wethouder Meijer weet nog niet of het lukt dan ook aanwezig te zijn. Op woensdag 27 september is er een informatieavond voor inwoners van Ede in de Reehorst, die avond is vol.

Deel deze pagina: