Live Live

Vrijwilligers gezocht bij Natuuropschoondag op de heide

Gepubliceerd: Donderdag 12 september 2019 14:15

Vrijwilligers gezocht bij Natuuropschoondag op de heide

Geniet u ook van de paarse heide op de Eder Heide? Wist u dat heide onderhouden moet worden? Schapen grazen op de heide maar dat is niet genoeg. Daarom helpen elk jaar vijfhonderd basisschoolleerlingen uit de gemeente Ede mee om zoveel mogelijk jonge boompjes te verwijderen zodat de Eder Heide open blijft voor insecten, vogels en zandhagedissen.

Op vrijdag 11 oktober doen zij mee aan de Natuuropschoondag op de Eder Heide. Enthousiaste vrijwilligers begeleiden de kinderen hierbij maar kunnen extra hulp gebruiken. Buurt Ede en Veldhuizen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland zoeken daarom extra vrijwilligers die ook willen helpen. 

Op de Natuuropschoondag trekken kinderen uit groep 7 en 8 onkruid uit de grond, ruimen zwerfafval op en halen jonge boompjes en struiken weg. Vrijwilligers helpen de kinderen daarbij. 

'Lekker buiten bezig en leuk contact met kinderen'

Een van de vrijwilligers die vaker helpen bij de Natuuropschoondag is Ellen Out. Zij vertelt waarom ze meedoet: 'Ik vind het een mooi initiatief om met elkaar de natuur een handje te helpen en te versterken. Bovendien is het belangrijk dat jonge kinderen meer kennis krijgen van de natuur en vooral dat ze ermee in aanraking komen.'

Ellen vertelt wat er zo leuk aan vindt: 'Ik vind het contact met jonge kinderen leuk, dat je ze als begeleider van alles kunt vertellen, spontaan of als ze vragen of opmerkingen hebben. Het is vaak verrassend wat ze niet of juist wel weten. Verder ben je de hele dag lekker buiten en actief en worden er leuke activiteiten georganiseerd. De leerlingen doen aan alles enthousiast mee en dat is mooi om te zien. Er is een strakke organisatie met professionele begeleiding waarbij het terrein keurig in percelen is verdeeld, zodat iedere groep een eigen stuk heeft. Het is belangrijk dat we voldoende begeleiders hebben zodat het werk goed, veilig en verantwoord gebeurt.'

Goed geïnformeerd

Lijkt het u net als Ellen ook leuk om de kinderen te begeleiden? Kennis van de natuur is niet nodig: vooraf zijn er twee instructiebijeenkomsten. Deze zijn op dinsdag 24 en vrijdag 27 september. Tijdens de instructie horen vrijwilligers meer over de inhoud van de werkzaamheden en hoe zij en de kinderen veilig kunnen werken.

Aanmelden

Belangstellende vrijwilligers die willen helpen bij de Natuuropschoondag op vrijdag 11 oktober kunnen zich aanmelden via www.landschapsbeheergelderland.nl. Daar vindt u ook meer informatie voor als u vaker wilt helpen met het beheer van het bos en de heide in een aparte werkgroep. 

Foto: Bert Vos

 

Deel deze pagina: