Live Live

Vliegeisen Lelystad Airport versoepeld, minder laagvliegroutes

Gepubliceerd: Donderdag 18 april 2019 23:04

Vliegeisen Lelystad Airport versoepeld, minder laagvliegroutes

EDE - Twee vliegeisen die laagvliegend verkeer van en naar Lelystad veroorzaken, worden losgelaten. Dat staat in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer. Hierdoor zal overlast op de Veluwe waarschijnlijk kleiner worden dan steeds gedacht. Die aanpassingen moeten in de winter van 2021/2022 zijn doorgevoerd.

Doordat er - zo meldt de brief van het kabinet - nu wel gevlogen mag worden over militair terrein en er minder rekening hoeft te worden gehouden met het verkeer van Schiphol kunnen de vliegtuigen van en naar Lelystad straks eerder gebruik maken van de hoogvliegroutes.

In de praktijk betekent dit dat de vluchten van en naar Lelystad Airport kunnen doorklimmen naar 2700 en 3000 meter. De opening van Lelystad staat gepland voor 2020. De laagvliegroutes zijn veel gemeenten op de Veluwe een doorn in het oog.

Lelystad in 2020 open?

Overigens wordt in mei duidelijk of de Europese Commissie akkoord gaat met de aangepaste plannen van het kabinet. In december wees die commissie een regeling af waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat luchtvaartmaatschappijen wilde dwingen om vakantievluchten te verplaatsen.

Leon Meijer - wethouder in de gemeente Ede - is blij. 'Doordat die voorwaarden zijn losgelaten, kan het verkeer tussen het Schipholverkeer door stijgen. Daardoor kunnen vliegtuigen een stuk hoger over de Veluwe vliegen. Dat is goed nieuws voor ons.'

Wilt u meer artikelen lezen over de ontwikkelingen rond Lelystad Airport? Op de website van Omroep Ede kunt u ze vinden onder het kopje 'Dossiers'.


Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

De vertrekhal van Lelystad Airport, foto: Wikipedia via mediapartner Omroep Gelderland

Deel deze pagina: