Live Live

Violist Herman Krebbers overleden

Gepubliceerd: Maandag 07 mei 2018 12:19

Violist Herman Krebbers overleden

Herman Krebbers, opgegroeid in Ede, is afgelopen woensdag op 94-jarige leeftijd overleden, meldt het Concertgebouw Orkest. Krebbers was een van de belangrijkste violisten die Nederland gekend heeft. Hij was tientallen jaren concertmeester van het Concertgebouworkest en genoot ook internationale faam.

Geboren in het Twentse Hengelo, groeide Krebbers op in Ede waar z'n vader hoofdportier was bij een vestiging van kunstvezelfabriek Enka. Vader Krebbers, die zelf saxofoon speelde, liet de jonge Herman kort na diens vijfde verjaardag al naar vioolles gaan. Zijn eerste echte optreden was in 1933 in De Reehorst in Ede, schreef Trouw in 1998.
Het wonderkind Krebbers debuteerde in 1936 op de leeftijd van 13 jaar met het vioolconcert van Brahms in het Concertgebouw. Het Concertgebouworkest stond toen onder leiding van chef-dirigent Willem Mengelberg.
Krebbers werkte vaak samen met Theo Olof, die ook concertmeester van het Concertgebouworkest was.
Krebbers maakte ook naam als viooldocent. Onder zijn leerlingen waren Vera Beths, Emmy Verhey, Liza Ferschtman en André Rieu.
Ede eerde hem met de 'Herman Krebbers-zaal' in het cultureel centrum Cultura en in 2001 kreeg Herman Krebbers van de gemeente Ede de Edese cultuurprijs uitgereikt.

Foto: bron YouTube

Deel deze pagina: