Live Live

Verruiming terrastijden in Ede nog niet zeker

Gepubliceerd: Vrijdag 08 maart 2019 12:59

Verruiming terrastijden in Ede nog niet zeker

EDE - Het is de wens van diverse Edenaren om een uurtje langer op de terrassen van Edese horeca te vertoeven. Waar de terrassen nu klokslag middernacht moeten sluiten is de wens vooral ook vanuit horecaondernemers groot om tot 01.00 uur open te blijven.

In de zomer en het najaar van 2018 werd hiermee al geëxperimenteerd tijdens een pilot die toen werd
gehouden. Juist over deze pilot, die bij het marktplein werd gehouden, waren er tijdens de vergadering van de Edese gemeenteraad donderdag 7 maart vragen. Er worden kanttekeningen gezet bij de burgerparticipatie, de locatie waar de pilot werd gehouden. Ook waren er vragen over de tijdlijn waarop de pilot werd ingevoerd. Of de verruiming past in de Edese horeca zal komend voorjaar onderzocht worden in de Kwaliteitsmeter Veilig Uit.

Valse start

Volgens Jan Willem Nuis (CDA) kende de pilot een valse start, bewoners zouden volgens het raadslid overvallen zijn met het nieuws. Volgens Nuis is het experiment plompverloren op 12 juli ingevoerd en duurde tot 1 oktober. De Democratische Kiezers, Burgerbelangen en Ede Nu en de ChristenUnie, hebben grote moeite met de communicatie rondom de pilot, het verdient niet de schoonheidsprijs, zo blijkt uit diverse bijdrages.

Henk Righolt van GemeenteBelangen pleitte voor verruiming van de openingstijden in de hele gemeente Ede. Hij stelt dat tijden veranderen, mensen zoeken steeds later het terras op en er zijn steeds vaker warme zomers. De PvdA vindt dat het Edese centrum levend en bruisend moet zijn. Studenten moeten zich hier thuis voelen. Dit stuit op weerstand bij de ChristenUnie. De SGP pleit voor verkorten van de openingstijden met 1 uur. Fractievoorzitter Nico van de Poel vraagt zich hardop af of buitendorpen wel zitten te wachten op verruiming van de openingstijden.

Slechte communicatie

Mede op advies van de afdeling Veiligheid, Politie en Toezicht. werd de pilot geïnitieerd. Na afloop van de pilot zijn er gesprekken geweest met omwonenden van Bojangles, de locatie waar de pilot werd gehouden, de Bewonersvereniging Ede-Centrum (BEC) en de exploitant van café Ruig. De evaluatie werd vormgegeven door schriftelijke reacties en diverse gesprekken met direct betrokkenen.

Burgemeester René Verhulst erkent dat er laat naar de burgers is gecommuniceerd over de pilot. In de raadsvergadering geeft de burgemeester aan dat een ieder die wil meepraten van harte welkom is en
wordt uitgenodigd. Volgens Verhulst is van structurele verlenging van de terrastijden geen sprake.


Foto: Pixabay

 

Deel deze pagina: