Live Live

Verhuizing Cultura naar voormalig V&D pand definitief van de baan

Gepubliceerd: Dinsdag 25 september 2018 17:25

Verhuizing Cultura naar voormalig V&D pand definitief van de baan

EDE - Een verhuizing van Cultura van de huidige locatie aan de Molenstraat naar het voormalige V&D pand aan de Achterdoelen is mogelijk, maar te duur. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente Ede heeft laten uitvoeren en waarvan Omroep Ede vorige week reeds melding maakte. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten het plan niet door te zetten.

Onderzoek

Na het faillissement van V&D werd onderzocht of een verhuizing van Cultura naar de Achterdoelen fysiek en financieel mogelijk is. De conclusie van het onderzoek is dat het cultuurcentrum fysiek goed inpasbaar is in het pand en dat dit een versterking zou betekenen voor de oostflank van het centrum. De verhuizing en verbouwing zou echter ongeveer 25 miljoen euro gaan kosten.

Theaterzaal


Bronnen lieten indertijd aan Omroep Ede weten dat al eerder uit het onderzoek is gebleken dat een theaterzaal in het voormalige V&D pand niet mogelijk is. Ook een parkeergarage zou een probleem vormen

Hotel

In de berekeningen was er al vanuit gegaan dat het pand van Cultura verkocht zou worden ten behoeve van de vestiging van een hotel. Goed geïnformeerde bronnen lieten al eerder aan Omroep Ede weten dat een projectontwikkelaar interesse in het pand had, om daar een hotel te vestigen. Of het wegvallen van de interesse om op de huidige locatie van Cultura een hotel te plaatsen een aanleiding is de verhuizing niet te laten plaatsvinden blijft nog onduidelijk.

Te duur

'De conclusie moet dan ook zijn dat het een mooi plan is, maar simpelweg te duur’, zegt wethouder Willemien Vreugdenhil. 'Uiteraard willen we niets liever dan dat er een duurzame invulling voor het pand aan de Achterdoelen komt. De eigenaar is hiervoor primair aan zet, als gemeente denken en helpen we graag mee.'

Verbinding

Nu een verhuizing van de baan is, wordt de komende tijd onderzocht hoe er een betere verbinding kan worden gemaakt tussen Cultura en de rest van het Edese centrum.

zie ook: Verhuizing Cultura naar oude V&D pand mogelijk van de baan

Foto: Google Streetview

Deel deze pagina: