Live Live

Veenendaals lyceum in opspraak door nepleerlingen

Gepubliceerd: Vrijdag 08 februari 2019 13:31

Veenendaals lyceum in opspraak door nepleerlingen

EDE – Het schoolbestuur van Christelijk Lyceum Veenendaal is in opspraak geraakt door vijf nepleerlingen te laten plaatsen voor een achtdelige realityserie van RTL 4 om een beeld te geven over het dagelijks leven van een middelbare scholier. Op de school zitten ook Edese leerlingen.

‘Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media’, vertelt een docent aan de Volkskrant.


De schoolleiding laat aan de Volkskrant weten dat het personeel woensdag op de hoogte is gesteld van de plaatsing van de nepleerlingen en heeft toegegeven op de hoogte zijn geweest van de situatie. RTL heeft naar aanleiding van de ontstane onrust, de opnames, gemaakt door Vincent TV definitief stilgelegd en excuses aan de leerlingen en docenten gemaakt.
 
Eventuele gevolgen door schoolleiding onderschat

Het zou gaan om een Amerikaans format ‘Undercover High’, waar voormalig leerlingen, zogenaamde ervaringsdeskundigen die destijds worstelden met hun identiteit op school kwesties aan medeleerlingen voorleggen onder een andere (achter)naam. Na drie maanden zou de identiteit van de vijf leerlingen aan de docenten en leerlingen bekend worden gemaakt om een zo realistisch mogelijke inkijk te geven op wat er bij middelbare scholieren leeft.

Rector van Christelijk Lyceum Veenendaal, Willem de Vos zegt de ontstane commotie te betreuren. 'Als we van tevoren had geweten dat het plaatsen van de 'ervaringsdeskundigen' bij de leerlingen en docenten zoveel zou losmaken hadden we het niet gedaan.' De rector stelt dat de insteek van de serie oprechte bedoelingen had. 'We wilden laten zien waar de leerlingen, docenten zoal tegenaan lopen op school en hoe ze hard voor elkaar willen knokken. We hebben de eventuele gevolgen onderschat. Achteraf hadden we moeten zeggen dat de programmamakers onze eigen leerlingen hadden moeten volgen, dan maar een langere draaiperiode.'

'Geen acteurs, maar echte mensen'

Woordvoerder van RTL Nederland,  Kim Koppenol vertelt dat er geen acteurs zijn geplaatst maar echte mensen die destijds op hun eigen middelbare school het nodige hebben meegemaakt. 'Die ervaringen wilden ze juist met de leerlingen van het lyceum delen, helaas is dat niet gelukt. Als we van tevoren geweten hadden dat het voor zoveel onrust op de school zou zorgen hadden we dit nooit gedaan.' Koppenol verklaart dat een programma in deze vorm ook in de toekomst niet bij RTL te zien zal zijn. 'We willen graag programma's maken met een maatschappelijk draagvlak, maar niet tegen deze prijs.' De woordvoerder vervolgt: 'We gaan nazorg aan de leerlingen bieden en we gaan de komende week de ontstane situatie uitgebreid evalueren.' 
 
Op de website van de NOS valt te lezen dat de 'nepleerlingen' vandaag naar de school zijn gegaan om hun excuses aan te bieden.

Minister Arie Slob van Onderwijs reageert in het NPO 1 televisieprogramma Goedemorgen Nederland vol ongeloof op de actie van RTL. ‘Als dit waar is, is het niet acceptabel.’ De minister is vooral niet te spreken over het feit dat docenten en leerlingen niet op de hoogte zijn gesteld van de plaatsing van de ‘acteurs’.
 
Willem de Vos is naast schoolbestuurder ook voorzitter van Omroep Ede. Een woordvoerder van de Omroep laat weten dat de kwestie op het Christelijk Lyceum Veenendaal vooralsnog geen invloed heeft  op zijn functioneren in het omroepbestuur.

Foto: Christelijk Lyceum Veenendaal

Deel deze pagina: