Live Live

Unieke samenwerking in zorg voor oncologische patiënten

Gepubliceerd: Vrijdag 15 februari 2019 15:09

Unieke samenwerking in zorg voor oncologische patiënten

EDE - Kanker is een heftige ziekte die iemands wereld op z’n kop zet en die de patiënt uit balans kan brengen. In Wageningen slaan zorgverleners de handen ineen om de zorg voor mensen die kanker hebben, of hebben gehad te verbeteren. Medisch Centrum Kortenoord en Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben samen Statera opgericht voor oncologische revalidatie dichtbij huis.

‘Statera is Latijn voor balans’ vertelt Marit Polman. Polman is als projectmanager verbonden aan Stichting GEZ Kortenoord en stond aan de wieg van Statera. ‘Als je kanker hebt, ga je voor behandeling en begeleiding naar het ziekenhuis. Maar als de behandeling is afgelopen, moet je weer een balans zien te vinden. De behandeling van kanker heeft namelijk grote invloed op iemands lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook op diens sociale omgeving, werk en activiteiten. Statera geeft ondersteuning bij het vinden van een goede balans.’

Samen

Polman vervolgt: ‘Samen met onder andere (ex-)patiënten, een huisarts, een oncologisch verpleegkundige, een apotheker, een fysiotherapeut en Ziekenhuis Gelderse Vallei brachten we knelpunten en verbetermogelijkheden voor de begeleiding na kanker in kaart. Vervolgens hebben we Statera ontworpen.’


Statera

Het doel van Statera is de kwaliteit van leven te verbeteren en restklachten na kanker te voorkomen of te beperken. De patiënt ontvangt begeleiding van een oncologisch verpleegkundige uit de eerste lijn. Deze betrekt indien nodig andere zorgverleners zoals een praktijkondersteuner GGZ, diëtist of fysiotherapeut om het door de patiënt gestelde doel te behalen.

Pilot

Vanaf februari 2019 start een pilot van een half jaar. Alle patiënten die kanker hebben, of hebben gehad en staan ingeschreven bij één van de huisartsen in Medisch Centrum Kortenoord kunnen deelnemen. Patiënten kunnen hun interesse voor deelname kenbaar maken bij hun huisarts.

Foto: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Deel deze pagina: