Live Live

Twee barakken naast De Klinkenberg worden gemeentelijk monument

Gepubliceerd: Woensdag 12 september 2018 17:11

Twee barakken naast De Klinkenberg worden gemeentelijk monument

EDE - Twee barakken naast verzorgingstehuis De Klinkenberg in Ede krijgen de status van gemeentelijk monument.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 11 september besloten naar aanleiding van een verzoek vanuit de Stichting Erfgoed Ede.

De houten bouwwerken werden ruim honderd jaar geleden neergezet door het toenmalige Ministerie van Oorlog en dreigden door geplande nieuwbouw van 40 sociale huurwoningen op het terrein te moeten verdwijnen.

Verzoek van stichting Erfgoed Ede


Begin dit jaar diende Stichting Erfgoed Ede bij de gemeente Ede een verzoek tot aanwijzing als gemeentelijk monument in, dat werd gesteund door de Vereniging Oud Ede, Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Platform Militaire Historie Ede. Volgens de stichting zijn de barakken eenvoudig te verplaatsen. Dit vormde voor ontwikkelaar Ibrox Projecten B.V. aanleiding om in contact te treden met de stichting om te zoeken naar een gezamenlijke oplossing.

Demonteren en verplaatsen


Op dit verzoek heeft het college van B&W van de gemeente Ede besloten om de twee houten barakken aan te wijzen als een gemeentelijk monument. De ontwikkelaar demonteert de bouwwerken en schenkt deze vervolgens aan de stichting. De stichting gaat daarna op zoek naar een nieuwe locatie voor de barakken.

Wilt u meer weten over de historie van de barakken? Kijk dan Op de website van de Stichting Erfgoed Ede.

Foto: Stichting Erfgoed Ede

Deel deze pagina: