Live Live

Toren Oude Kerk in Ede feestelijk geopend

Gepubliceerd: Dinsdag 23 oktober 2018 15:48

Toren Oude Kerk in Ede feestelijk geopend

EDE - De steigers rond de toren van de Oude Kerk zijn verwijderd. Na een grondige restauratie is de toren dinsdagmiddag 30 oktober feestelijk geopend. Het team EDE TV Nieuws was bij de openstelling van de toren aanwezig.

Hester Veltman, wethouder cultuur, heeft lang uitgekeken naar dit moment. 'De toren is een belangrijk cultuurhistorisch monument en een icoon voor Ede. Bovendien geeft de toren veel sfeer aan ons centrum. Ik ben blij dat de bouwsteigers weg zijn en de toren weer voor iedereen zichtbaar is. Restaurateurs hebben afgelopen maanden veel werk verzet om dat mogelijk te maken.'

Om 13.30 uur verrichtte de wethouder Veltman de officiële openingshandeling van de gerestaureerde toren. Vervolgens geeft beiaardier Boudewijn Zwart een openingsconcert op het carillon. Deskundige gidsen verzorgden in de middag drie gratis rondleidingen zodat iedereen het resultaat van de restauratie zelf kon bekijken.

Jaar in steigers

De toren heeft ruim een jaar in de steigers gestaan. Dit is langer dan gepland. De werkzaamheden hadden voor de Heideweek klaar moeten zijn maar de staat van de kerk bleek slechter dan gedacht. Ook heeft het werk in de zomerperiode stilgelegen vanwege het warme weer. Door de hoge temperaturen kon het voegwerk onvoldoende uitharden.

Bekijkt u hier het hele item.


Deel deze pagina: