Live Live

Tegenstanders naar Den Haag voor Kamerdebat over vliegveld Lelystad

Gepubliceerd: Dinsdag 18 december 2018 08:51

Tegenstanders naar Den Haag voor Kamerdebat over vliegveld Lelystad

DEN HAAG - Officieel gaat het debat, dat al weken gepland staat, over de belevingsvlucht van afgelopen zomer. Toch zal vandaag in de Tweede Kamer vooral gesproken worden over de toekomst van het vliegveld.

Onlangs werd de minister teruggefloten door Brussel. Haar nieuwe plan om Lelystad ook zelfstandig te kunnen laten groeien vindt tegenstand bij oppositie en coalitie.

Tegenstanders laten geen moment voorbij gaan om hun standpunt te bepleiten. Vanmiddag zal ook een delegatie van actievoerders naar Den Haag afreizen om bij het debat aanwezig te zijn.

Vriend & vijand vliegveld verrast

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat Lelystad in 2020 opent als overloopluchthaven van Schiphol. De goedkope vakantievluchten van Schiphol zouden dan vanaf Lelystad vertrekken, zodat er op Schiphol meer ruimte ontstaat voor intercontinentale vluchten.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stelde de juridische regel, de zogenoemde verkeersverdelingsregel, die de verhuizing moeten regelen als voorwaarde voor opening van het vliegveld. Twee weken geleden werd duidelijk dat de Europese Commissie niet akkoord ging met de bedachte regels. D66 en ChristenUnie stelden toen dat de minister haar huiswerk over moest doen.

Minister Cora Van Nieuwenhuizen (VVD) verraste vriend en vijand door afgelopen vrijdag het luchthavenbesluit voor het vliegveld toch aan de ministerraad voor te leggen. Met het besluit kan het vliegveld open, maar bestaat de kans dat nieuwe gegadigden toegang krijgen. Dat was juist niet de gedachte achter het vliegveld.

Spannend debat

Actiegroepen zijn des duivels over die optie. Zij hoopten, na de afwijzing uit Brussel, op uitstel van de opening van Lelystad Airport. Ook de brancheorganisatie van recreatieondernemers, de Recron, liet maandag weten het besluit onacceptabel te vinden. De recreatieondernemers roepen de politiek op een pas op de plaats te maken.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben altijd gezegd tegen die zelfstandige groei te zijn. Het CDA voegde zich daar dit weekend openlijk bij door autonome groei uit te sluiten.

Zeker met de Provinciale Verkiezingen voor de deur is het de vraag of het de coalitie lukt om een compromis te sluiten met de minister over dit onderwerp. Al met al beloofd het een spannend debat te worden, met een volle publieke tribune.

 

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

 

Foto: Bijeenkomst actiegroepen in Wageningen, gemaakt door Omroep Gelderland

Deel deze pagina: