Live Live

Tegenstanders Lelystad Airport willen naar bestuursrechter

Gepubliceerd: Vrijdag 29 maart 2019 15:59

Tegenstanders Lelystad Airport willen naar bestuursrechter

ARNHEM - De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) willen met hun bezwaren tegen Lelystad Airport naar de bestuursrechter. De huidige wetgeving verhindert dat echter. Volgens SATL heeft de rijksoverheid dat bewust zo in de wet vastgelegd.

In Nederland behandelt de bestuursrechter zaken rond luchthavenbesluiten. Toch geldt dat niet voor een aantal vliegvelden, waaronder Lelystad Airport. Voor een beroep tegen het luchthavenbesluit over Lelystad Airport zijn de tegenstanders naar eigen zeggen aangewezen op de burgerrechter. Dat is volgens SATL een 'uiterst kostbare en tijdrovende weg'.

Bovendien noemt de SATL de gang van zaken in strijd met Europese wetgeving. Daarin staat dat burgers altijd toegang moeten hebben tot de bestuursrechter als het gaat om luchthavenbesluiten.

SATL verdenkt de Nederlandse staat er van dat deze bewust de beroepsmogelijkheden voor grote regionale luchthavens buiten de Nederlandse wet heeft gelaten. Burgers en actiegroepen zouden zo minder snel zijn geneigd om kostbare procedures bij de burgerrechter te beginnen.

De tegenstanders van Lelystad Airport eisen nu dat Nederland zich houdt aan Europese wetgeving en beroep bij de bestuursrechter mogelijk maakt. Lukt dat niet, dan overwegen de groepen alsnog een zaak aan te spannen bij de burgerrechter.

Wilt u meer artikelen lezen over de ontwikkelingen rond Lelystad Airport? Op de website van Omroep Ede kunt u ze vinden onder het kopje 'Dossiers'.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

De vertrekhal van Lelystad. Foto: Wikipedia via Omroep Gelderland

Deel deze pagina: