Live Live

Succesvolle directe verkoop boerenproducten in Gelderland

Gepubliceerd: Vrijdag 19 juli 2019 14:08

Succesvolle directe verkoop boerenproducten in Gelderland

EDE - Eén op de tien Gelderse boeren verkoopt een deel van het geproduceerde voedsel via maximaal één tussenschakel aan de consument. Dit fenomeen is volgens onderzoeker Jan Willem van der Schans goed voor onze omgeving.

En populair: er zijn meer korte keten landbouwers dan biologische boeren. Dit blijkt uit onderzoek, gedaan door van der Schans, onderzoeker van de Wageningse Universiteit (WUR). 

Van der Schans voerde het onderzoek uit in opdracht van de provincie. Gelderland wil graag het aandeel van korte ketens vergroten, zodat boeren een hogere prijs krijgen voor hun producten en er minder transport nodig is. Bovendien weten consumenten beter waar hun eten vandaan komt en draagt het bij aan een economisch, sociaal en vitaal landelijk gebied. 

Daarvoor zijn innovaties in de landbouw nodig. Korte voorzieningsketens spelen hier een belangrijke rol in. De provincie ondersteunt deze korte ketens via het Plattelands OntwikkelingsProgramma (POP3). 

Aanbevelingen

In Gelderland zijn er meer boeren dan gemiddeld boeren korte voorzieningsketens bezig. Producten die vanaf het erf direct consumeerbaar zijn, zoals fruit en eieren, worden meer regionaal verkocht dan producten die verwerkt moeten worden. 

Juist bij fruitbedrijven werkt de korte voorzieningsketens erg goed. Het aandeel in de melkveehouderij en vleesketens is laag. Van der Schans beveelt daarom aan om de vlees- en groenteverwerking dichterbij bij de boerderij te brengen.

EDE TV nieuws maakte begin juni een item over het produceren in de korte keten. Klikt u hier om de uitzending te bekijken.

Foto: Pixabay

 
Deel deze pagina: