Live Live

Studenten maken documentaire over skeletonster Kimberley Bos

Gepubliceerd: Woensdag 13 februari 2019 11:45

Studenten maken documentaire over skeletonster Kimberley Bos

EDE - Zes maanden lang hebben ze eraan gewerkt; de documentaire 'Hard IJs' over skeletonster Kimberley Bos uit Ede. Studenten Emma Thies en Iris presenteren het eindresultaat woensdag in Cultura in Ede. De hoofdrolspeelster kan er helaas niet bij zijn. Zij zit voor wedstrijden aan de andere kant van de wereld.

De twintig minuten durende documentaire Hard IJs focust zich op het leven van Bos, die vorig jaar als eerste Nederlandse skeletonster ooit deelnam aan de Olympische Winterspelen. Als ze op jonge leeftijd begint met atletiek heeft ze al snel de smaak te pakken. Ze kan aardig sprinten en besluit bij een sportdag in Ede in een bobslee te stappen. Per toeval ontdekt ze dat ze er talent voor heeft. Ze begint dan ook als bobslee-atlete en vindt zo haar weg naar de kleine skeletonslee.

In de film 'Hard IJs' volgen Iris en Emma de sportster op haar weg naar de absolute top. Samen met coach Kristan Bromley traint Kimberley hard om haar tijden en prestaties te verbeteren; ze wijdt haar hele leven aan de sport.

Docu ook te zien bij Omroep Gelderland

Woensdag gaat de documentaire in premiére onder toeziend oog van familie en vrienden en burgemeester René Verhulst. Iris en Emma maakten de documentaire in het kader van het CampusDoc Filmfestival van de Hogeschool Utrecht. De documentaire wordt volgende week dinsdag uitgezonden bij Omroep Gelderland en de makers hebben goede hoop dat hun film op meer plekken te zien gaat zijn. De liefde voor de sport is door het maken van de film in ieder geval onvoorwaardelijk geworden.

'Skeleton is Nederland een relatief kleine, onbekende sport. Zonde, zeggen Iris en Emma. Ons doel is dan ook om heel Nederland enthousiast te maken voor deze bijzondere sport, en vooral deze bijzondere sportvrouw.'

De documentaire 'Hard IJs' is dinsdag 19 februari vanaf 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist.

EDE TV Nieuws heeft de documentairemakers eind vorig jaar geïnterviewd. Kijk hier het item terug.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland
 

Deel deze pagina: