Live Live

Steeds meer Nederlanders stemmen op een lokale partij

Gepubliceerd: Donderdag 08 maart 2018 16:09

Steeds meer Nederlanders stemmen op een lokale partij

Op 21 maart zijn weer de gemeenteraadsverkiezingen. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer Nederlanders op een lokale partij stemmen.

In Ede zijn er 6 lokale partijen. Wij spraken met Peter de Pater (gemeentebelangen) Ruben van Druiten (Burgerbelangen), Harry van Huijstee (PvdA) en Stephan Neijenhuis (D66).

Peter de Pater (Gemeentebelangen): “Er komen steeds meer verstandige Nederlanders bij. We hebben afgelopen jaren altijd een conservatief geluid laten horen. Wij zijn als lokale partij als eerste ermee bezig dat we een mooie afspiegeling vormen van de maatschappij. Dat er dus mensen inzitten die no nonsens zijn. Bij ons win je het debat niet hoor, bij ons hoef je geen getalenteerde, slimme en gewiekste politicus te zijn maar je moet gewoon een no nonsens figuur zijn met redelijkheidszin.”

Ruben van Druiten (Burgerbelangen): “Een lokale partij is natuurlijk vrijer in zijn doen en laten. Hoeft zich niet aan landelijke uitgangspunten te houden en kan gewoon afwijken met bepaalde kwesties en bovendien ze je natuurlijk ook dat veel mensen een afkeer hebben naar de landelijke politiek en dus ook op een lokale partij willen stemmen. De trend is sowieso al jarenlang aan het stijgen.”

Harry van Huijstee (PvdA): “Mensen moeten vooral zelf weten waar ze op stemmen. Je moet kijken waar je je thuis bij voelt. De PvdA is een landelijke partij maar de lokale afdeling is gewoon een lokale partij alle mensen komen uit Ede, we houden ons bezig met Edese onderwerpen. Ik zie het verschil niet zo met de andere partijen.
Stephan Neijenhuis (D66): “Mensen moeten vooral zelf bepalen welke partij het beste bij ze past, of dat een lokale of een landelijke partij is. Ik heb er duidelijk voor gekozen om mij aan te sluiten bij een landelijke partij en ik denk ook dat dat wel enkele voordelen heeft voor kiezers. Je hebt toch binding met een landelijk bureau, een overkoepelende partij en je moet dat niet zien dat die veel invloed hebben op de lokale situatie maar als het helemaal uit de klauwen loopt in een bepaalde afdeling, als er mensen gekke dingen doen. Dan heb je nog altijd een landelijk bureau dat in kan grijpen en zeggen dat doen jullie niet goed en jullie krijgen nu hulp om dit anders te gaan doen. Dat vind ik een goede waarborg dat je altijd zeker weet dat er iemand meekijkt of het allemaal wel goed gaat.”

Deel deze pagina: