Live Live

Sproeiverbod voor boeren wederom verlengd

Gepubliceerd: Woensdag 10 oktober 2018 11:08

Sproeiverbod voor boeren wederom verlengd

EDE - Het onttrekkingsverbod voor het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe, is verlengd tot en met 15 november. Dit omdat er de afgelopen weken nog te weinig regen is gevallen om het grondwatertekort te kunnen aanvullen. Het neerslagtekort in het werkgebied ligt nog steeds rond de 300 mm, zo meldt het waterschap Vallei en Veluwe dinsdag in een persbericht. De boeren zitten door de zeldzame, extreem droge zomer al sinds 2 juli aan het verbod vast, een record.Watersysteem nog onvoldoende hersteld

De boeren zitten door de zeldzame, extreem droge zomer al sinds 2 juli aan het verbod vast, een record.

Het watersysteem heeft zich volgens het waterschap nog onvoldoende kunnen herstellen na de lange periode van droogte. Zo zijn de hoger gelegen beken nog steeds vrijwel droog. Om het Apeldoorns kanaal op peil te houden is aanvoer van water vanuit de IJssel bij Dieren nog nodig. En ook de noodpompen bij Gemaal Terwolde kunnen nog niet weg omdat het waterpeil in het achterliggende gebied nog niet stabiel is.

Te weinig neerslag

De komende weken wordt er te weinig neerslag verwacht, dus op korte termijn herstellen de grondwaterstanden zich niet. ‘Van de regen die wel valt, verdampt nog steeds een deel. De rest van dat regenwater zakt maar voor een klein deel de bodem in en bereikt niet het dieper gelegen grondwater’, verklaart de woordvoerder in het persbericht. Een verdere verlaging van de waterstanden is ontoelaatbaar voor de waterkwaliteit, waterkwantiteit en de grondwaterstand. Pas als de grondwaterstand normaliseert, gaat het watersysteem weer normaal functioneren. Wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk.

Het onttrekkingsverbod wordt pas opgeheven na een goed zichtbare verbetering van het
grondwaterpeil. Waterschap Vallei en Veluwe blijft de situatie in de gaten houden.

Zie ook: LTO Nederland wil crisismaatregelen vanwege droogte

Deel deze pagina: