Live Live

Sprinters in de hoofdrol tijdens NK wielrennen in Ede

Gepubliceerd: Woensdag 03 juli 2019 14:59

Sprinters in de hoofdrol tijdens NK wielrennen in Ede

EDE - Het is inmiddels alweer een week geleden dat Ede voor even veranderde in een wielerparadijs. Het NK wielrennen begon woensdagmiddag met een tijdrit voor de beloftes, de vrouwen en de mannen.

Annemiek van Vleuten als een raket over het parcours

Wielrenster Annemiek van Vleuten uit Wageningen heeft woensdag haar favorietenrol meer dan waargemaakt in Ede door met overmacht het Nederlands kampioenschap tijdrijden op haar naam te schrijven. De Wageningse legde de tijdrit, die tussen Ede en Otterlo liep, af in 39 minuten en 14 seconden. Ze liet daarmee Ellen van Dijk en Anna van der Breggen ver achter zich.

Van Vleuten is meer dan tevreden met haar prestatie die ze in haar eigen achtertuin leverde. Voor de nummer 2 Ellen van Dijk was het, hoewel ze het een mooi parcours vond behoorlijk afzien. Bekijk de interviews met Ellen en Annemiek hier

Jos van Emden verrast zichzelf met overwinning

Dezelfde woensdagmiddag was het de beurt aan de mannen. De heren mochten tijdens de tijdrit een stukje door Nationaal Park de Hoge Veluwe fietsen. Rond 16.00 uur kwam Jos van Emden, uitkomend voor Jumbo-Visma als winnaar over de streep. Met een tijd van 46 minuten en 59 seconden was Jos acht seconden sneller dan zijn directe concurrent Sebastian Langeveld, die tweede werd. Dylan van Baarle kon zijn NK-titel van vorig jaar niet prolongeren, maar pakte wel de derde plaats.

Ede TV nieuws sprak onder andere met de 34-jarige Jos van Emden die erg blij en verrast was . We spraken ook met de Wageningse wielrenner Pieter ten Kortenaar van Dutch Food Valley CT en de 44-jarige wielrenner Wieger van der Wier. Wieger pakte bij de heren zonder contract een derde plek tijdens het NK tijdrijden. Voor Pieter pakte de tijdrit door materiaalpech minder gunstig uit dan hij had gehoopt, maar heeft genoten van het parcours. Bekijk de gesprekken hier.

David Dekker wint NK wielrennen op de weg bij de beloften

Zaterdagmiddag wist de 21-jarige David Dekker, de zoon van oud-wielrenner Erik Dekker de NK titel bij de beloften op zijn naam te schrijven. Hij noemde zijn overwinning 'onbeschrijfelijk'

Nils Eekhoff werd bij de beloftes tweede en baalde als een stekker. Hij baalde vooral van de pionnen ter hoogte van de Klinkenbergerweg, het zorgde volgens de 21-jarige Eekhoff voor gevaarlijke momenten, waardoor het volgens hem geen 'fair fight' was.

De 19-Jarige ploeggenoot van Dekker, Marijn van den Berg werd zaterdagmiddag derde en was dik tevreden met het resultaat. 

De 21-jarige regiotopper Jasper Jansen uit Bennekom kwam goed uit de startblokken, maar de laatste drie kilometer schoot door de warmte en gebrek aan water de kramp erin. Zijn carrière begon bij Tourclub Wageningen, waar hij wielrenner en maatje Nico Tan leerde kennen.

Wethouder en Burgemeester maken balans op

Wethouder Peter de Pater en Burgemeester Verhulst maakten zaterdagmiddag de balans tot nu toe op. Ze vroegen vooral om begrip voor de ontstane overlast die het NK met zich meebracht.

Lorena Wiebes wint na spannende finale NK wielrennen

Zaterdagmiddag kwam de 20-jarige sprintster Lorena Wiebes na een spannende eindsprint als winnaar over de streep tijdens de wegwedstrijd. Ze mag een jaar lang het rood, wit, blauwe shirt dragen. Wiebes glunderde na haar overwinning en bedankte haar ploeg voor de ondersteuning tijdens de koers. Marianne Vos werd nipt tweede, ze vertelde over het parcours en de Giro die 6 juli in Italië begint. Amy Pieters werd in Ede derde, ze baalde stevig omdat ze vol inzette op de overwinning.

Zondag 30 juni stond de wegwedstrijd voor mannen op het programma. Omroep Ede maakte een sfeerverslag tijdens de wegwedstrijd en sprak met wielerliefhebbers, schrijver Jan Siebelink en de Veenendaalse wielrenner Lennard Hofstede. Hij komt uit voor de Jumbo-Visma ploeg.

Na een voor de toeschouwer boeiende eindsprint mocht de 22-jarige rassprinter uit Heukelum Fabio Jakobsen zich Nederlands kampioen noemen. De wielrenner zelf vond de finaleronde niet eens zo spannend, hij omschreef de laatste ronde zelfs als kalm.

In eerste instantie kwam Danny van Poppel als tweede over de streep, hij werd echter door een duwfout uit de uitslag geschrapt. Daardoor werd Moreno Hofland tweede en Bas van de Kooij derde. Moreno Hofland was blij met zijn tweede plek, vooral omdat hij eerder dit jaar nog sukkelde met zijn gezondheid.

NOS-sportcommentator Joris van den Berg vatte het NK wielrennen in Ede zondagavond tot slot voor ons samen.

* Klik op de rode linkjes om de interviews te bekijken of te beluisteren.

Foto: Suzanne Waaijenberg

Deel deze pagina: