Live Live

Schoolplein in Ede krijgt eerste Tiny Food Forest van Nederland

Gepubliceerd: Woensdag 21 november 2018 10:15

Schoolplein in Ede krijgt eerste Tiny Food Forest van Nederland

EDE - Spelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt in het voedselbos midden op het schoolplein. Leerlingen van basisschool Panta Rhei in Ede planten vrijdag 30 november 2018 het eerste Tiny Food Forest van Nederland op hun schoolplein samen met het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en de gemeente Ede.

Het project betreft een pilot, de komende drie jaar wil IVN tien minivoedselbossen aanplanten samen met gemeenten en provincies om te onderzoeken wat een Tiny Food Forest succesvol maakt. 


Groeiende vraag naar voedselbossen

Een Tiny Food Forest is een voedselbos ter grootte van een tennisbaan. Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar. IVN Natuureducatie wil de komende drie jaar tien Tiny Food Forests realiseren in samenwerking met gemeenten en provincies.

Het concept voor het Tiny Food Forest komt volgens het educatiecentrum voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. Bij het zoeken naar een pilotlocatie diende de gemeente Ede zich al snel aan. Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede: ‘Gezond en duurzaam geproduceerd voedsel is een speerpunt voor Ede. Als één van de eerste gemeentes in Nederland brengen we dit in de praktijk in de vorm van een Tiny Food Forest.

Het schoolplein is volgens de wethouder een prachtige plek waar kinderen de verbinding met voedsel maken: ‘Hoe groeit het, hoe proeft het, hoe ziet het er ‘in het wild’ uit? Een heel mooie aanwinst voor Ede die ons een stap dichterbij onze ambitie brengt.’

‘Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein’

Het Tiny Food Forest in Ede bevat straks 47 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. Alles is (deels) eetbaar. Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het voedselbosje.

Eveline van Oudbroekhuizen, projectleider IVN Het Groene Wiel: ‘Kinderen leren spelenderwijs waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan de monocultuur landbouw. Straks staat midden op het schoolplein een Tiny Food Forest vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein.’
 
Foto: Pixabay

Deel deze pagina: