Live Live

Rutte: 'Contactberoepen mogen vanaf 11 mei weer aan de slag'

Gepubliceerd: Woensdag 06 mei 2020 19:29

Rutte: 'Contactberoepen mogen vanaf 11 mei weer aan de slag'

DEN HAAG - Twee weken geleden is premier Rutte begonnen met de versoepeling van de corona-maatregelen. Zo mogen basisschoolkinderen vanaf 11 mei weer naar school en mogen kinderen tot 18 jaar weer sporten met anderhalve meter afstand. Rutte stelt vandaag tijdens de persconferentie vooral corona te willen verankeren.

Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid spreekt van een overgangsfase door kwetsbare ouderen te beschermen, het virus behapbaar te houden voor de zorg en op zoek gaan naar een geschikt vaccin. 'We willen in control blijven.' Mensen moeten nog steeds thuisblijven bij klachten en diens huisgenoten ook, vermijd drukte, wees als oudere extra voorzichtig en blijf rekening met elkaar houden. 'Houd elkaar samen aan de afspraken', stelt de Jonge. 

Meer testen

Steeds meer mensen kunnen getest worden op het coronavirus. Zo kunnen vanaf 1 juni onder andere mensen met contactberoepen, leraren en bso-medewerkers ook getest worden. Het bezoekverbod wil de Jonge stap voor stap versoepelen. 'We willen beginnen met bezoek toelaten bij 25 verpleeghuizen in Nederland en het zo rustig opbouwen.' 

Routekaart

Het gebruik van mondkapjes daar waar mensen geen afstand kunnen houden moet volgens Rutte worden ingevoerd. 'Niet om jezelf te beschermen, maar om anderen niet te infecteren.' Rutte benadrukt dat medische mondkapjes alleen voor medisch personeel is bedoeld. Per 11 mei mogen de meeste mensen met contactberoepen weer aan de slag. Probeer hierbij zoveel mogelijk rekening te houden met de anderhalve meter afstand. Afspraken bij bijvoorbeeld de kapper moeten telefonisch gemaakt worden.

Het voortgezet onderwijs  mag 1 juni weer starten. Restaurants, theaters  en andere culturele sectoren mogen vanaf 1 juni dertig mensen ontvangen. De terrassen mogen open, maar de tafeltjes moeten voldoende uit elkaar staan. half juni mogen er weer examens afgenomen worden op scholen. Per 1 juli mogen, als alles goed gaat, 100 mensen aan bijeenkomsten deelnemen. Per 1 september mogen de sportclubs en sportscholen weer open, er kan dus tot 1 september niet in verenigingsverband gesport worden.

Reizen

Het openbaar vervoer moet zoveel mogelijk vermeden worden. 'Pak niet de trein bij drukte en pak niet de auto in de spits', stelt Rutte. De capaciteit in het openbaar vervoer kan naar 40 procent opgeschroefd worden. 'Iedereen in het OV moet een mondkapje dragen, maak de mondkapjes zelf, of koop ze in de winkel, maar gebruik nogmaals GEEN medische mondkapjes.' 

Foto: PixabayDeel deze pagina: