Live Live

Ruim honderd erfgoedorganisaties zetten de schouders onder Verhaal van Gelderland

Gepubliceerd: Vrijdag 18 januari 2019 15:58

Ruim honderd erfgoedorganisaties zetten de schouders onder Verhaal van Gelderland

ARNHEM - Afgelopen woensdag vond in het Huis der Provincie te Arnhem de startbijeenkomst plaats voor het boekproject Verhaal van Gelderland. Maar liefst 102 Gelderse erfgoedorganisaties, waaronder het Historisch Museum Ede en het gemeentearchief Ede, ondertekenden daarbij een convenant. Met het convenant verklaren zij te willen bijdragen aan de totstandkoming van een eigentijds overzicht van de geschiedenis van de provincie Gelderland.

Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland om de geschiedenis van Gelderland te beschrijven, breed te presenteren en beleefbaar te maken. Daarbij willen de initiatiefnemers zo veel mogelijk partijen betrekken. 

De grote opkomst zorgde voor een volle zaal in de Noord-Galerij, die welkom geheten werd door dagvoorzitter Hans Etman. Speciale gasten waren Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en gedeputeerde Josan Meijers. 

Wetenschappelijk verantwoord boek

Na een introductie van Marc Wingens, directeur Erfgoed Gelderland, over het belang en het bijzondere van gezamenlijk werken aan een provinciale geschiedenis, gaf Dolly Verhoeven een toelichting op de uitgangspunten en opzet van het boekproject Verhaal van Gelderland. ‘Het zal een wetenschappelijk verantwoord boek worden, waarbij historici, een redactie en adviseurs samenwerken. Maar ook het erfgoedveld met lokale kennis en verhalen, zal er nadrukkelijk bij betrokken worden. Het doel is een overzichtswerk dat toegankelijk is voor het grote publiek’, aldus Verhoeven. 

Foto: Erfgoed Gelderland


Deel deze pagina: