Live Live

Reuzenpanda geboren in Rhenen

Gepubliceerd: Zaterdag 02 mei 2020 13:07

Reuzenpanda geboren in Rhenen

RHENEN - In Rhenen is reuzenpanda Wu Wen op vrijdag 1 mei bevallen van een jong. Ouwehands Dierenpark is trots dat zij op natuurlijke wijze bijdragen aan het in stand houden van deze bedreigde diersoort.

Met de geboorte van het jong komt een prachtig eind aan een onzekere periode die volgde na de paring in januari. Wu Wen verbleef al enige tijd vaker en langer in haar kraamhol. Afgelopen dagen kwam ze er zelfs bijna niet meer uit. Via camerabeelden konden verzorgers haar volgen. Vrijdagochtend rond een uur of tien trok het gedrag van Wu Wen de aandacht. Ze werd onrustig, maakte geluiden en likte veelvuldig tussen haar poten. De verzorgers durfden het bijna niet uit te spreken, maar alles wees erop dat de weeën waren begonnen. Om half één klonk een eerste voorzichtige kreet, het (eerste) jong was geboren. Moeder en jong maken het goed.

Het geslacht blijft voorlopig nog een verrassing. De dierverzorgers laten moeder Wu Wen en haar jong met rust. Als het jong over een paar maanden uit het kraamhol komt kunnen we zien wat het geslacht is. Pas dan krijgt de kleine reuzenpanda een naam.

Het reuzenpandajong is eigendom van China, net zoals Xing Ya en Wu Wen. Het mag vier jaar in Nederland blijven. Daarna gaat het naar China om daar verder bij te dragen aan het fokprogramma. De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. Het leefgebied wordt kleiner door de bouw van wegen, mijnen en dammen. Hierdoor wordt het lastig om soortgenoten te vinden om zich mee voort te planten. Er is een internationaal fokprogramma opgericht om deze unieke diersoort in stand te houden. Ouwehands Dierenpark draagt met de geboorte van het jong bij aan dit doel.

(foto: Ouwehands Dierenpark)

Deel deze pagina: