Live Live

Rechter: Ede mocht seksplek 't Ginkelse Zand afsluiten

Gepubliceerd: Donderdag 07 juni 2018 12:30

Rechter: Ede mocht seksplek 't Ginkelse Zand afsluiten

De gemeente Ede heeft de wet niet overtreden bij de sluiting van homo-ontmoetingsplaats 't Ginkelse Zand langs de A12. Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem beslist.Door mediapartner Omroep Gelderland (Maarten Dallinga)

Twee klaphekken die vanaf de parkeerplaats bij de snelweg toegang gaven tot het aangrenzende bosgebied, werden door de gemeente in de zomer van 2016 afgesloten met sloten. Sindsdien is de mannenontmoetingsplek vanaf de rustplaats bij de A12 niet langer bereikbaar. De rechter heeft nu bepaald dat de gemeente met de afsluiting niet onrechtmatig heeft gehandeld.

'Geen overtreding'

Daarbij heeft de rechter alleen gekeken naar de argumentatie die door Platform Keelbos was aangedragen. Volgens de belangenorganisatie voor bezoekers van mannenontmoetingsplekken gaven de klaphekken toegang tot openbare wandelpaden en die zouden volgens de Wegenverkeerswet niet zonder een zogeheten verkeersbesluit afgesloten mogen worden.

Maar de rechter ziet dat dus anders, blijkt uit de uitspraak die woensdag is gepubliceerd: 'De rechtbank overweegt dat de paden geen wegen zijn in de zin van de Wegenwet en de Wegenverkeerswet. Daarom is er geen overtreding van de Algemene plaatselijke verordening of de Wegenverkeerswet.' Het verzoek om de gemeente een dwangsom op te leggen of bestuursdwang toe te passen, legt de rechter dan ook naast zich neer.

Zeven weken geleden liet de gemeente tijdens de zitting al weten dat het niet ging om officiƫle wandelpaden. De gemeente noemde het 'olifantenpaadjes'; weggetjes die door gebruik vanzelf waren ontstaan.

Wild op de rijbaan

De afgesloten klaphekken en het bijbehorende hekwerk zijn afgelopen jaar vervangen door een veel steviger, metalen hekwerk. Volgens de gemeente was dit nodig omdat er gaten werden gemaakt in het oude raster nadat de klaphekken waren gesloten. Daardoor nam het risico van wild op de rijbaan toe, aldus een woordvoerder. Het nieuwe hekwerk kostte de gemeente zo'n 20.000 euro.

Afgelopen maand is het beheer en het eigendomsrecht hiervan overgedragen aan Rijkswaterstaat, eigenaar van parkeerplaats 't Ginkelse Zand en verantwoordelijk voor het voorkomen van wild op de snelweg.

Rijkswaterstaat was ook eigenaar van het oude raster en de klaphekken. De Volkskrant meldde eerder dat Rijkswaterstaat helemaal geen toestemming had gegeven voor de afsluiting van de toegangshekken.

Doordat Rijkswaterstaat nu eigenaar is van het nieuwe hekwerk wordt het nog ingewikkelder om heropening van 't Ginkelse Zand voor elkaar te krijgen. Het is nog niet duidelijk of Platform Keelbos in hoger beroep wil gaan.

Smalle groenstrook

Eerder overwoog Keelbos om heropening te bereiken door de gemeente te beschuldigen van discriminatie op basis van seksuele voorkeur. Maar de belangenclub achtte een gang naar de rechter op dit punt niet kansrijk, omdat het te ingewikkeld leek hiervoor bewijs te leveren.

De gemeente Ede sloot 't Ginkelse Zand naar eigen zeggen vanwege overlast voor niet-bezoekers, zwerfvuil en verstoring van wild.

Mannen kunnen elkaar vanaf de rustplaats 't Ginkelse Zand nu alleen nog ontmoeten op een smalle groenstrook pal naast de parkeerplaats, meer in het zicht. Eerder was het bos bij de snelweg een populaire ontmoetingsplek.

Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: