Live Live

PvdA Ede pleit voor jeugdzorgpot om tegenvallers op te vangen

Gepubliceerd: Vrijdag 10 mei 2019 11:21

PvdA Ede pleit voor jeugdzorgpot om tegenvallers op te vangen

EDE - De PvdA wil een reservepot speciaal voor de jeugdzorg. Daarmee kunnen flinke tegenvallers opgevangen worden, zonder dat er meteen op zorg beknibbeld wordt. De jeugdzorgpot moet gevuld worden met geld dat de gemeente jaarlijks overhoudt.

De gemeente Ede heeft over 2018 een overschot van 5,1 miljoen euro. Een groot deel van dat geld kan gestoken worden in een reservepot voor de jeugdzorg, stelde Harry van Huijstee (PvdA) donderdag tijdens de raadsvergadering. Zo'n potje is er nu nog niet.

Maar geld voor de jeugdzorg lijkt meer dan welkom. Ede moet namelijk 14 miljoen euro bezuinigingen om het tekort op het sociaal domein weg te werken. Met een reservepot zouden die bezuinigingen uitgesteld kunnen worden of 'zachter gemaakt worden'. 'Dat we een overgangsregeling kunnen maken, dat soort dingen.'

Een reservepot voor de jeugdzorg is een idee van gemeenteraadslid Harry van Huijstee (PvdA):

Dat de gemeente onderaan de streep in 2018 miljoenen overhield, komt voor het overgrote deel door een positief resultaat bij het Gemeentelijk Grondbedrijf. Dat maakte 4,9 miljoen winst.

Het gemeentebestuur stelt op dit moment voor die winst aan de reserves van het grondbedrijf toe te voegen. Dat zou betekenen dat daar per 1 januari 2019 7,6 miljoen euro in kas zit. Onnodig veel geld, vindt Van Huijstee. Volgens hem zouden al die miljoenen dus beter naar de jeugdzorg kunnen.

Ieder jaar opnieuw

Van Huijstee wil structureel een deel van de winst steken in de reservepot voor jeugdzorg. 'Er blijft bijna ieder jaar wel geld over', stelt hij. Door extra geld in een reservepotje te stoppen, kan voorkomen worden dat de gemeente op korte termijn weer enorm moet gaan bezuinigen op de jeugdzorg, is de gedachte.

Bart Omlo (VVD) liet duidelijk merken niet zo voor een extra reservepotje te zijn. 'U wilt nog weer een reserve maken'. Omlo vindt dat er 'gewoon' realistischer begroot moet gaan worden. 


Van Huijstee gaat zijn voorstel verder uitwerken en wil het over twee weken met de raad bespreken.
 
Geschreven door Joukje Beiboer van mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: