Live Live

Provincie maakt statement tegen autonome groei Lelystad Airport

Gepubliceerd: Donderdag 23 mei 2019 09:40

Provincie maakt statement tegen autonome groei Lelystad Airport

ARNHEM - De provincie Gelderland veroordeelt de plannen voor autonome groei van Lelystad Airport. Een motie in Provinciale Staten werd woensdagmiddag unaniem aangenomen.

De motie van de SP en PvdD roept het college van de provincie ook op om de veroordeling van de autonome groei over te brengen naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op 5 juni praat de Tweede Kamer opnieuw over het vliegveld.

Gedwongen te verhuizen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil geen autonome groei. Dan zou Lelystad zelfstandig verkeer aantrekken en niet alleen een overloopluchthaven voor Schiphol worden. Minister Cora van Nieuwenhuize wil dat wel, omdat Brussel anders dwarsligt. Volgens de mededingingsregels van de EU mogen maatschappijen niet gedwongen worden te verhuizen van Schiphol naar Lelystad Airport.

Eerder op de dag uitte zes gemeenten hun onvrede over de aanpassingen van de minister. Dat ging over het startbesluit, waarin is opgenomen dat vliegtuigen van Wezep kunnen doorstijgen. Dat leidt volgens de gemeenten Elburg, Heerde, Hattem, Kampen, Oldebroek en Zwolle voor extra geluidsoverlast op de Veluwe.

Wilt u meer artikelen lezen over de ontwikkelingen rond Lelystad Airport? Op de website van Omroep Ede kunt u ze vinden onder het kopje 'Dossiers'.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

De vertrekhal van Lelystad Airport, foto Wikipedia via mediapartner Omroep Gelderland.

Deel deze pagina: