Live Live

Provincie Gelderland: 'Gezondheid en veiligheid in luchtvaart moet bovenaan staan'

Gepubliceerd: Vrijdag 08 februari 2019 10:18

Provincie Gelderland: 'Gezondheid en veiligheid in luchtvaart moet bovenaan staan'

ARNHEM - Na de commotie die is ontstaan rondom de vliegroutes van Lelystad Airport in Gelderland en Overijssel is het luchtvaartdossier hoog op de politieke regionale en landelijke agenda gekomen. Op dit moment zijn er gesprekken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over hoe in de toekomst moet worden omgegaan met de luchtvaart.

Vanuit Gelderland praten verschillende partijen mee, waaronder de provincie Gelderland. Het gaat volgens gedeputeerde Josan Meijers om economische belangen van de luchtvaart aan de ene kant en gezondheid en veiligheid aan de andere kant. 'Daarin moet je een balans vinden, maar gezondheid en veiligheid staan bovenaan.'

Ruimte maken in het luchtruim

Volgens de gedeputeerde praten naast betrokken gemeenten, ook de Gelderse Milieufederatie, Park De Hoge Veluwe en de Recron mee in de overleggen. 'De gesprekken gaan erover hoe je het luchtruim anders kunt indelen, zodat je in de toekomst boven Nederland en Gelderland zo min mogelijk overlast hebt.'

Het doel van de gesprekken is de ophef zoals die rondom de routes van Lelystad Airport is ontstaan in de toekomst te voorkomen. De gedeputeerde vindt de ontwikkelingen rondom de trein interessant als alternatief voor het vliegtuig. Maar volgens haar moet er ook gekeken worden naar het herindelen van het luchtruim.

'Het is belangrijk dat vliegtuigen hoog vliegen. Daar is ruimte voor nodig. Nu wordt veel van die ruimte gebruikt door defensie. Dus ook defensie moet meehelpen, zodat vliegtuigen hoger kunnen vliegen', legt Meijers uit.

 

Geschreven door: Ruben van der Scheer van mediapartner Omroep Gelderland

 
 

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: