Live Live

Provinciaal geld voor 25 projecten restauratie erfgoed

Gepubliceerd: Maandag 29 april 2019 12:14

Provinciaal geld voor 25 projecten restauratie erfgoed

EDE - Verschillende kerken, molens en andere historische gebouwen krijgen van provincie Gelderland een financiële bijdrage voor een opknapbeurt. Het gaat om de voormalige paardenstal op de Mauritskazerne in Ede, boerderij Erve IJzerman in Wapenveld, Eusebiuskerk in Arnhem, Sint-Walburgisbasiliek in Arnhem, Kasteel Doornenburg, Bunkerboerderij ZP5 in Arnhem en Watermolen Quadenoord in Renkum.

Dit is de tweede ronde subsidies van de regeling ‘Functioneel gebruik Erfgoed 2019’. Inmiddels hebben 25 projecten subsidie ontvangen. 

Jorisbrood in Ede

Onder andere het project ‘Jorisbrood op de Mauritskazerne’ in Ede kan rekenen op financiële steun van provincie Gelderland. Met dit project worden de historische elementen van het pand gerestaureerd en wordt het pand verduurzaamd. Ook krijgt het pand een nieuwe bestemming. In de voormalige, al vijf jaar leegstaande, paardenstal komt een bakkerij, een winkel, een woning en een bakkerscafé met terras. Hierdoor wordt het grootste gedeelte van het pand beleefbaar gemaakt voor het publiek en de leegstand opgeheven.

Nog aanvragen in behandeling

Het totale subsidiebudget van 13,5 miljoen euro is nog niet op. Dat betekent dat er in de komende periode nog meer projecten in aanmerking komen voor de erfgoedsubsidie. Ingezonden projecten worden op dit moment getoetst aan de criteria. Zo is het volgens de provincie bijvoorbeeld belangrijk dat het erfgoed zijn cultuurhistorische waarde behoudt en de opknapbeurt de ruimtelijke kwaliteit verbetert.

Met het totale subsidiebudget kunnen naar verwachting 30 tot 35 aanvragen voor uitvoering en circa 20 aanvragen voor onderzoek gehonoreerd worden. De komende maanden worden de aanvragers hierover geïnformeerd. De gehonoreerde projecten worden bekend gemaakt via het subsidie register van provincie Gelderland.

Subsidieregeling

Provincie Gelderland draagt met deze subsidieverlening bij aan het instandhouden van monumenten én het functioneel gebruik of hergebruik daarvan. Bovendien stimuleert de provincie dat deze historische gebouwen zo duurzaam mogelijk worden opgeknapt.

Foto Mauritskazerne Ede: Wikipedia

Deel deze pagina: