Live Live

Proef speciale parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen

Gepubliceerd: Woensdag 07 augustus 2019 11:23

Proef speciale parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen

EDE - In navolging op Doetinchem krijgt ook Ede een proef met parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen, althans als het aan Henk Righolt ligt. Volgens het raadslid voor GemeenteBelangen is het in- en uitstappen een probleem. Door de breedte van de parkeervakken moeten aanstaande moeders zich vaak in vreemde bochten wringen om in  en uit de auto te komen.

Kuiperplein

Binnenkort start de gemeente Ede met de herinrichting van het Kuiperplein, dat is voor Righolt een mooie gelegenheid om de proef te starten. Hij denkt dat twee plaatsen bij de bestaande invalide-parkeervakken  voldoende is. Het raadslid stelt verder dat de vrouwen gewoon moeten betalen. Volgens Righolt is het een kwestie van respect dat de parkeerplaatsen vrij worden gehouden voor mensen die het nodig hebben.

initiatieven

In België zijn parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen al een begrip. Nu lijkt ook Nederland te volgen. In Doetinchem start binnenkort een proef met dergelijke parkeervakken voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen. Het plan ontstond tijdens een ideeënmarkt en werd onlangs door de gemeenteraad van Doetinchem omarmd.

Het idee komt van de Doetinchemse Alexandra Strzelczyk, aan Omroep Gelderland liet ze weten: 'Ik had het idee al wat langer in mijn hoofd, maar nu ben ik er ook mee naar buiten gekomen.' Door haar werk kwam Strzelczyk, op het idee. 'Ik hoor waar vrouwen moeite mee hebben en ook waar ze tegen aan lopen.' Uit onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat 27 procent van de aanstaande moeders moeite heeft met de (normale) parkeervakken.

Raadsvragen

In raadsvragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt Henk Righolt of het college bij de herinrichting van het Kuiperplein ook een proef met parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen wil toestaan en hieraan medewerking wil verlenen. De proef met de speciale parkeerplaatsen moet een jaar duren vind het raadslid, tevens pleit hij bij het slagen van de proef voor ook Zwangere-parkeerplaatsen op het van Dijkeplein en Bunschoterplein.

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: