Live Live

Pro Persona gehackt na phishing, maar 'geen gegevens gelekt'

Gepubliceerd: Vrijdag 07 februari 2020 13:34

Pro Persona gehackt na phishing, maar 'geen gegevens gelekt'

NIJMEGEN - Ggz-instelling Pro Persona is gehackt. Hackers blijken, zo meldt RTL Nieuws, toegang tot privégegevens van enkele honderden cliënten met psychische problemen te hebben gehad.

Pro Persona kon digitaal worden aangevallen, nadat vier medewerkers vlak voor Kerstmis waren getuind in phishingmail. De medewerkers zouden een volle inbox hebben en kregen het advies om hun opslagcapaciteit te vergroten.

Hackers hadden na een reactie op die 'waarschuwing' ongeveer één nacht toegang tot de gegevens van de ggz-instelling en enkele honderden cliënten, waaronder hun diagnose.

Een woordvoerder zegt tegen Omroep Gelderland dat de inbraakpoging snel werd ontdekt en vervolgens meteen is ingegrepen. 'Het ging voornamelijk om logopedisten. Wij hebben geen aanwijzing dat gegevens zijn gelekt', zegt hij.

Nadat het lek in het e-mailsysteem was gedicht, heeft Pro Persona de medewerkers 'op het hart gedrukt op te passen met het openen van e-mail'.

Brief aan cliënten

Cliënten zijn per brief op de hoogte gesteld. Enkelen hebben zich bij Pro Persona gemeld. De woordvoerder: 'Ze wilden weten wat er aan de hand was. Ik heb nagevraagd of deze mensen ook boos waren, maar dat was niet zo.'

De instelling heeft vestigingen in de regio's Arnhem, Nijmegen, Tiel en Ede.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Een kamer op een locatie van Pro Persona. Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: