Live Live

Presentatie boek Kraats en Binnenveld in Bennekom

Gepubliceerd: Vrijdag 09 november 2018 13:25

Presentatie boek Kraats en Binnenveld in Bennekom

EDE – Op woensdag 14 november neemt Hester Veltman-Kamp, wethouder van de Gemeente Ede, het boek 'Kraats en Binnenveld, geschiedenis van een bijzonder gebied' in ontvangst.

Tijdens de bijeenkomst leest Kees van Grootheest, auteur van het boek, voor uit eigen werk. Dit gebeurt op de avond van Oud-Bennekom. De lezing start om 20.00 uur in De Brink, Brinkstraat 39 te Bennekom en is vrij toegankelijk.

Bijzonder boek

Wethouder Veltman heeft onder meer Cultuur en Monument in haar portefeuille. Kraats en Binnenveld verschijnt in de reeks Historische Cahiers van het gemeentearchief Ede. Het is een gezamenlijke uitgave van de Gemeente Ede en de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Het boek beschrijft de geschiedenis van het gebied en de verandering in afgelopen eeuwen. Dit geldt vooral voor de laatste 50 jaar. Toen verdween namelijk het traditionele boerenbedrijf.

Kraats en Binnenveld

De Kraats is het groene gebied ten westen van Bennekom. De oudste boerderijen komen uit de late Middeleeuwen en zijn op zandruggen gebouwd. Het is een oud agrarisch gebied dat lang in het bezit was van kloosters en adel. De traditionele landbouw en veeteelt werd er tot het einde van de twintigste eeuw uitgeoefend.

Het Binnenveld is het vlakke gebied ten westen van de Kraats. Eeuwenlang stond het elk voorjaar onder water. Er werd in het noorden turf gewonnen en de rest werd voor extensieve veeteelt gebruikt. Het gebied staat de laatste tijd in de belangstelling vanwege de natuurwaarden. Er zijn uitvoerige plannen om deze natuurwaarden te versterken.

Foto: Gemeente Ede en Historische Vereniging Oud-Bennekom

Deel deze pagina: