Live Live

Overtreedt Ede de wet bij opvang daklozen?

Gepubliceerd: Woensdag 11 maart 2020 11:51

Overtreedt Ede de wet bij opvang daklozen?

EDE -  Daklozen kunnen deze winter in Ede gebruik maken van nachtopvang op het terrein van het Leger des Heils. Maar lang niet iedereen is welkom. 'Mensen die 'geen binding met de regio' hebben worden geweigerd', stelde wethouder Lex Hoefsloot begin december in gesprek met Omroep Gelderland. Maar het weigeren van daklozen op basis van regiobinding is per wet verboden en die wet is er met een goede reden.

In 2015 is wettelijk vastgelegd dat toegang tot maatschappelijke opvang landelijk is. Dit betekent dat een gemeente een dak- of thuisloze een opvangplek niet mag ontzeggen, omdat diegene niet uit die stad of gemeente komt. Het Trimbosinstituut onderzocht In 2018 of gemeenten zich hier wel aan houden. Daaruit bleek dat liefst 58 procent van de gemeenten de wet overtraden door daklozen te weigeren op basis van regiobinding. Ook Ede werd meegenomen in het Trimbos-onderzoek.

MEER REGIE 

In een schriftelijke reactie laat Frank Bongers, bestuursadviseur bij de gemeente Ede, weten dat niet vijf, maar slechts twee mystery-guests de toegang werd geweigerd vanwege een gebrek aan ‘regiobinding’. 'Inmiddels is de toegang tot de opvang verschoven van aanbieder naar gemeente. Zo hebben we meer regie op toegang.'

Uit het onderzoek van Trimbos blijkt echter dat vijf mystery-guests geen toegang kregen, waarvan drie expliciet geen overnachtingsplaats vanwege een gebrek aan regiobinding. Dit staat vermeld op pagina 31 van de 'Praktijktest landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang 2018'.

SCHRIJNEND VOORBEELD 

Een hulpverlener van het Leger des Heils heeft een schrijnend voorbeeld van een meisje dat op basis van regiobinding werd geweigerd. Ze was in Amsterdam in de prostitutie beland. Omdat ze in Ede mensen kende, kwam ze hier naartoe om de situatie in Amsterdam te ontvluchten.

De gemeente Ede wilde haar niet helpen en stuurde haar weer terug naar Amsterdam.
Omdat dit voor haar ook geen optie was, verdween ze van de radar van de hulpverleners. Zo zijn er nog duizenden andere voorbeelden van dak- en thuislozen die tussen wal en schip belanden door regiobinding, stelt de hulpverlener van het Leger des Heils.

NIET GEWEIGERD

Beleidsadviseur Bongers stelt - in tegenstelling tot de uitspraak van wethouder Hoefsloot - dat mensen met een gebrek aan regiobinding niet worden geweigerd. 'In geval van nood worden zij opgevangen', licht hij toe. 'We toetsen vervolgens in welke regio iemand de meeste kans heeft op een succesvol hersteltraject en dragen de persoon daarna over aan de betreffende regio.'

MINISTER 

Nadat het Trimbosinstituut de onderzoeksresultaten presenteerde, gaf minister Paul Blokhuis van het ministerie van volksgezondheid aan dit voorjaar opnieuw te kijken welke veranderingen gemeenten hebben ondernomen wat betreft de opvang van daklozen.

Romee Boots en Jan Peter Schouten werken voor Bureau Spotlight, lokale onderzoeksjournalistiek in de Foodvalley. Dit artikel is onderdeel van een onderzoek naar dak- en thuislozen in Ede. Heb je vragen of suggesties? Mail naarbureau@bureauspotlight.nl. Bureau Spotlight is een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk dankzij subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Foto ter illustratie: Pixabay

Deel deze pagina: