Live Live

Oud en nieuw: dikke mist en slechte luchtkwaliteit

Gepubliceerd: Dinsdag 31 december 2019 21:08

Oud en nieuw: dikke mist en slechte luchtkwaliteit

ARNHEM - Tijdens oudjaarsavond ontstaat er op veel plaatsen dichte mist. Het KNMI heeft code geel afgekondigd. Volgens de ANWB kan het zicht zó slecht worden dat het de vraag is of visite na de viering van oud en nieuw nog wel thuis kan komen. Het RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit.

Het KNMI heeft code geel afgekondigd omdat het zicht door mist minder dan 200 meter kan zijn.

Vanaf de jaarwisseling kan als gevolg van vuurwerk ook zeer dichte mist ontstaan met een zicht van minder dan 50 meter. Het KNMI meldt dat het zicht zelfs kan teruglopen tot ongeveer 10 meter. Volgens Weer.nl is het zicht rond 08.00 uur in Gelderland rond de 115 meter. In het nieuwe jaar lost de mist geleidelijk op, maar op sommige plaatsen kan het zicht lang slecht blijven.

Het afsteken van vuurwerk maakt de boel er niet beter op, zegt het RIVM. Mensen kunnen klachten ondervinden aan luchtwegen en ogen.

Verraderlijke situaties

Volgens de ANWB heeft de combinatie van mist en vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht eerder geleid tot zeer verraderlijke situaties. Tijdens de jaarwisselingen van 1993 en 2008 was het zicht zo slecht dat reizigers onderweg naar huis niet meer wisten waar ze waren. De politie adviseerde weggebruikers toen dringend om niet meer de weg op te gaan.

 Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland/Archief

Deel deze pagina: