Live Live

Open Monumentendag zaterdag 8 september 2018

Gepubliceerd: Zondag 02 september 2018 12:32

Open Monumentendag zaterdag 8 september 2018

Op zaterdag 8 september organiseren erfgoedorganisaties – aangesloten bij het comité OMD gemeente Ede 2018- diverse activiteiten verspreid over de gemeente Ede.

Voor Open Monumentendag 2018 is als thema gekozen: ‘In Europa’. Met dit thema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Wat bindt ons in dit deel van de wereld met Europa.
In Ede kan dan bijvoorbeeld gedacht worden aan de kazernes die volop bezig waren met dienstplichtig- en beroepsmilitairen te trainen en op te leiden tijdens De Koude Oorlog compleet met oefeningen op de Noord Duitse laagvlakte. En ook aan uitwisseling van kennis en wetenschap als door professor Hugo de Vries in Lunteren, internationale handel als de Enka fabriek, transport zoals langs oude Hessenwegen, maar ook opvang van Vluchtelingen in WOI en de Bezettingstijd tijdens WOII. En het gaat over de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Bennekom
De activiteiten van de Historische Vereniging Oud Bennekom concentreren zich rondom het historisch pand (pannenkoekhuis) De Panoramahoeve, Panoramaweg 23. Hier vindt u tentoonstellingen over de geschiedenis en bewoners, kunt u prehistorische voorwerpen bekijken of een van de lezingen bijwonen over het pand en omliggend bosgebied in oorlogstijd. Daarnaast is er een korte en een meer uitgebreide wandeling uitgezet langs de Celtic Fields, grafheuvels, het beekdal, boerderij De Bosbeek, sprengen en de watermolen.

Ede
De Vereniging Oud Ede organiseert in samenwerking met anderen in de voormalige kantine van de ENKA, ingang Enkalaan, diverse activiteiten. Zo zijn er kaarten over de ontwikkeling van Ede binnen Europa en is er een expositie met foto’s van Marcel Verbrugge over de ontmanteling van de fabriek.
Ook is er een expositie met twee maquettes van het station Ede-Wageningen en zijn er grote modelspoorbanen. Hier kan men een ‘machinistendiploma’ behalen van Promospoor. Verder is er een model van de Blériot en van het vroegere vliegkamp van luchtvaartpionier Jan Hilgers, met vliegsimulator waar de vezoeker zijn vaardigheden als piloot kan testen. En er is een maquette van het Vluchtoord op de Eder Hei waar duizenden Belgische vluchtelingen in WO-I werden opgevangen. Ook de Oude Kerk in het centrum en de Keetmolen, Concordiamolen en Doesburgermolen zijn open, de laatste compleet met oogstfeest.

Platform Militaire Historie Ede
De oude hoefsmederij op de Mauritskazerne is deze dag als militaire historisch informatiepunt De Smederij aan de Verbindelaarsweg 100 voor het eerst open voor publiek. Hier huist sinds kort het Platform Militaire Historie Ede met interessante exposities over het rijke militaire erfgoed van Ede. Meer dan 100 jaar garnizoen en de Tweede Wereldoorlog leveren veel materiaal zoals documenten, foto’s, voorwerpen, uniformen en verhalen waar vrijwilligers u deze dag uitleg over geven. Een wisselexpositie schenkt aandacht aan het leven op de Edese kazernes en de scholen voor Verbindingsdienst, Luchtdoelartillerie en Militaire Inlichtingen Dienst. De Koude Oorlog komt aan bod met living history en parate eenheden die oefenden op de Ginkelse Heide tot ver in Europa, plus displays met tenten en voertuigen. Toepasselijke live-muziek is er als herinnering aan de dienstplichtige gebroeders Wolff, beter bekend als The Blue Diamonds.

Lunteren
In het Museum Lunteren is de start om 10.00u met een lezing over internationale betrekkingen, zijn er verhalen met een muzikale omlijsting, bezienswaardigheden die herinneren aan de Hessenwegen en meer internationale lijnen, zoals van professor Hugo de Vries, een van de grondleggers van de moderne evolutiebiologie. Ter afsluiting van het jubileumjaar voor Notaris van den Ham zijn er acties en kunt u monumentale locaties bezoeken. Van 11.00-14.30u is De Driest open, met het lab van de professor aan de Dorpstraat 1 en zijn vroegere woning De Boeckhorst op huisnummer 13, nu Parkhotel. Op de driehonderd jaar oude hofstede Klein Altena, Meulunterseweg 7, is er om 14.30u volkstoneel met een buurtspraak, met daarna een bezichtiging van de gebouwen op het erf. Van 15.00-17.00u is De Driest, gedeelte van het huidige notariskantoor VPVA open en vanaf 16.00u rijksmonument De Koepel met verhalen over professor De Vries. Zie www.beleeflunteren.nl


De Muur van Mussert
De ‘Muur van Mussert’ op Recreatiecentrum De Goudsberg aan de Hessenweg 85 in Lunteren is recent aangewezen als rijksmonument. Daarom is besloten de Muur tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 én zondag 9 september éénmalig open te stellen. Er zijn deskundige historici aanwezig om vragen te beantwoorden, beelden van destijds worden vertoond en de toekomst wordt geschetst. De Stichting Educatiecentrum de Goudsberg zal haar plannen voor hergebruik van de muur als educatief centrum toelichten. Het is deze functie die aan het bouwwerk een eigentijdse relevantie zal verlenen: een monument ter herinnering, maar vooral ook ter waarschuwing. Immers nationalisme, vreemdelingenhaat en collaboratie zijn van alle tijden.

Otterlo
Eén van de meest iconische gebouwen in Otterlo en wijde omgeving is de eeuwenoude Hervormde Kerk aan de Kerklaan 8. De deuren van deze kerk staan deze dag open voor publiek. Verschillende organisten bespelen er het prachtige kerkorgel uit 1896

Fietsroute langs alle activiteiten

Zo veel mogelijk de fietsknooppuntenroute volgend, is er een fietstocht uitgezet die begint aan de Panoramaweg in Bennekom en die via Ede en Otterlo eindigt in Lunteren en vice versa. Onderweg kunt u de route (of een deel ervan) volgen en de daarlangs gelegen Open Monumentendagactiviteiten bezoeken.

Deel deze pagina: