Live Live

Onderzoeksfraude door promovendus Wageningen Universiteit

Gepubliceerd: Woensdag 10 juli 2019 09:58

Onderzoeksfraude door promovendus Wageningen Universiteit

WAGENINGEN - Een promovendus van de Wageningen Universiteit heeft zich schuldig gemaakt aan onderzoeksfraude. Dat bericht Resource, het magazine van de universiteit.

De man manipuleerde gegevens in vier wetenschappelijke onderzoeken. Dat kwam aan het licht toen andere onderzoekers afwijkingen constateerden toen zij dezelfde gegevens raadpleegden. Medewerkers kaartten dit al eerder aan bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de universiteit. Die concludeerde in mei 2018 dat de melding terecht was.

De betrokken wetenschapper, die enkele jaren geleden promoveerde aan de Wageningen Universiteit, ging daartegen in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Ook daar was de conclusie dat er sprake was van schending van de wetenschappelijke integriteit.

De promovendus is niet meer werkzaam voor de Wageningen Universiteit. Het instituut bekijkt nu wat er gaat gebeuren met de gepubliceerde onderzoeken van de man. Zijn medeauteurs hebben gevraagd om intrekking van de onderzoeksresultaten. De universiteit geeft de naam van de promovendus niet vrij.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: