Live Live

Onderzoek: zo denkt Gelderland over de uitbreiding van Lelystad Airport

Gepubliceerd: Dinsdag 26 februari 2019 09:17

Onderzoek: zo denkt Gelderland over de uitbreiding van Lelystad Airport

NOORDEINDE - Gelderland is erg kritisch op Lelystad Airport, de vliegroutes en de politiek, dat is misschien niet zo verrassend. Toch is ook hier een grote groep mensen die uitbreiding van het vliegveld wel ziet zitten. Dat blijkt uit een opiniepeiling die Omroep Gelderland, RTV Oost en Omroep Flevoland in januari lieten uitvoeren in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Ook werd de mening gepeild van mensen die wél en niet onder de nu voorgestelde routes wonen. Over die vliegroutes zijn Gelderlanders een stuk negatiever.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die Omroep Gelderland, RTV Oost en Omroep Flevoland in januari lieten uitvoeren in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Ook werd de mening gepeild van mensen die wél en niet onder de nu voorgestelde routes wonen. Over die vliegroutes zijn Gelderlanders een stuk negatiever.

Speciale uitzending op 26 februari

Naar aanleiding van de enquête is er vanmiddag bij de drie regionale omroepen Omroep Gelderland, Omroep Flevoland en RTV Oost een speciale uitzending over Lelystad Airport. De tv-uitzending begint om 15.30 uur en wordt in de avond herhaald, na het nieuws.
Van de drie provincies is in Gelderland de grootste groep te vinden die 'negatief' tot 'zeer negatief' denkt over het vliegveld: 24 procent. Bijna de helft van de ondervraagden is juist 'positief' tot 'zeer positief' over uitbreiding van het vliegveld, even los van de vliegroutes.

Laagvliegroutes

Juist over die routes is de afgelopen jaren veel te doen in onze provincie. Er zijn regelmatig protesten. Actiegroepen verzetten zich met name tegen de zogenoemde laagvliegroutes van Lelystad Airport.
Om het vliegverkeer van Schiphol niet te hinderen moeten vliegtuigen van en naar Lelystad langdurig laagvliegen. Dat er weerstand is zie je dan ook met name terug in de cijfers.

Resultaten opiniepeiling

Gemiddeld is 31 procent van de inwoners ‘negatief’ tot ‘zeer negatief’ over de routes. In Gelderland is dat 33 procent, in Overijssel 29 procent. Flevoland is het minst negatief (17 procent).
Als je kijkt naar mensen die onder de route wonen in Gelderland is 59 procent negatief tot zeer negatief over de routes. Van de mensen die niet onder de routes wonen is zo'n 30 procent negatief.

De groep die nauwelijks tot geen vertrouwen heeft in de politiek is in Gelderland opvallend groot: 37 procent. Het percentage mensen dat wel vertrouwen heeft in de politiek is bijna net zo groot, 35 procent. Een kwart reageert neutraal.

Geschreven door Mediapartner Omroep Gelderland

Foto: RTV Oost

Deel deze pagina: