Live Live

Omstreden partij grond in Barneveld volgens onderzoek Vink schoon

Gepubliceerd: Vrijdag 21 december 2018 15:53

Omstreden partij grond in Barneveld volgens onderzoek Vink schoon

BARNEVELD - De omstreden partij zand, die onder meer in Barneveld is verwerkt, is schoon. Dat komt naar voren uit onderzoek, dat de leverancier van de grond Vink heeft laten uitvoeren door het ingenieursbureau Tauw.

Naar aanleiding van de commotie over 10.000 ton mogelijk vervuilde grond heeft afvalverwerker Vink grondmonsters op verschillende plaatsen laten nemen. Dat gebeurde in onder meer de wijken Veller en Eilanden-Oost in Barneveld. Uit de eerste resultaten blijkt volgens Tauw, dat 'alle geanalyseerde parameters zijn aangetoond beneden de achtergrondwaarden. Het zand wordt hierbij aangemerkt als Altijd (of Vrij) Toepasbaar'.

Eerder bleek uit onderzoek door Gelderse omgevingsdiensten en de GGD Gelderland-Midden, dat de vervuiling van de grond weliswaar geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert, maar dat de partij niet in woningbouwprojecten gebruikt had mogen worden.

'Geen zorgen'


Vink concludeert uit het onderzoek van Tauw, dat de bewoners van de wijken waar de grond gebruikt is, 'zich niet langer zorgen hoeven te maken, nu is gebleken dat het zand schoon en veilig is'. Het bedrijf ziet het verdere onderzoek met vertrouwen tegemoet.

Een betrokken bewoner in Barneveld reageert sceptisch op de resultaten van het onderzoek. Hij heeft weinig vertrouwen in het onderzoek dat de leverancier van grond zelf laat uitvoeren.

'Een mooi signaal'


De gemeente Barneveld laat overigens in samenspraak met de betrokken bewoners ook onderzoek doen naar de omstreden partij grond. Dat gebeurt door de ingenieursbureau's Royal Haskoning en Arcadis. Die gaan na de jaarwisseling beginnen met bodemmonsters nemen, maar een woordvoerder van de gemeente noemt de eerste uitkomsten van het onderzoek van Tauw 'een mooi signaal'.

Foto: Omroep Gelderland

 
Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Deel deze pagina: