Live Live

Nieuwe glijbaan in Ede per direct dicht na reeks incidenten

Gepubliceerd: Maandag 05 november 2018 16:15

Nieuwe glijbaan in Ede per direct dicht na reeks incidenten

EDE - De glijbaan 'Crazy Cone' van zwembad De Peppel in Ede gaat voor onbepaalde tijd dicht. De glijbaan werd op 20 oktober in gebruik genomen en sindsdien deden zich in vijftien dagen al tien incidenten voor, meldt de directie.

De incidenten varieerden van duizeligheid tot een gebroken enkel. In drie gevallen werd een ambulance opgeroepen. Volgens het zwembad is het opvallend dat alle incidenten zich hebben voorgedaan met volwassenen.

'Aangezien de veiligheid van de badgasten en de medewerkers onze belangrijkste prioriteit is, heb ik per direct de glijbaan gesloten', zegt directeur Ronald ter Hoeven.

Oorzaak onbekend

Wat de oorzaak is van de incidenten is nog onbekend en zal worden onderzocht. 'We dachten dat ons publiek wellicht nog wat moest wennen aan een glijbaan van dit kaliber', zegt Ter Hoeven. 'De Crazy Cone is namelijk ingedeeld in de middelzware categorie. Daarnaast hebben we de glij-instructie, volwassenen niet liggend van de glijbaan, verduidelijkt. De waterafgifte is aangepast en we hebben een medewerker bij de start van de glijbaan gepositioneerd. Helaas moeten we constateren dat deze maatregelen niet voldoende waren.'

De Voedsel- en Warenautoriteit NVWA keurde de glijbaan eerder goed zegt de eigenaar. De zwembaddirecteur nam contact op met de organisatie. Deze bevestigde volgens hem opnieuw dat de baan veilig moest zijn. Ter Hoeven vond deze bevestiging niet genoeg en sloot de baan dus.

NVWA gaat controleren

De NVWA laat in een reactie aan Omroep Gelderland weten dat ze geen 'certificaat veilig' hebben afgegeven, zoals de eigenaar zegt. 'Dat doet een keuringsinstantie, een zogeheten AKI. Wij zijn wel verantwoordelijk voor het toezicht.' En dat toezicht gaat de NVWA houden. 'Morgen (dinsdag, red.) zullen we contact opnemen met het zwembad. Want zoveel ongelukken in korte tijd vraagt om een inspectie.' Zegt een woordvoerder van de NVWA.

Veilig zwembad

Eind augustus ging het zwembad na een grondige renovatie na lange tijd weer open. Er is 3,6 miljoen euro in het zwembad geïnvesteerd. Ondermeer in een drenkelingendetectiesysteem om het zwembad veiliger te maken en in de nieuwe glijbaan Crazy Cone. Na grondig testen kreeg de glijbaan net voor de vakantie het keurmerk veilig en ging deze op 20 oktober open. Een perfecte timing, want in de herfstvakantie trok de nieuwe glijbaan een recordaantal bezoekers.

Ter Hoeven heeft nog geen idee wat er moet gebeuren: 'Misschien moet de waterhoeveelheid in de glijbaan nog verder omhoog of misschien moet de constructie zelfs wel worden aangepast. Morgen gaan we met de bouwer kijken en de glijbaan gaat pas weer open als het veilig is.'

Eind augustus ging het zwembad na een grondige renovatie na een lange tijd weer open. Op 20 oktober werd de nieuwe glijbaan voor het eerst in gebruik genomen.


Bekijk hier het promofilmpje van de glijbaan.

Geschreven door mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: