Live Live

Natuur vanuit je luie stoel bestuderen

Gepubliceerd: Maandag 04 juni 2018 11:10

Natuur vanuit je luie stoel bestuderen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe nodigt iedereen in binnen- en buitenland uit om online cameravalfoto’s van het geheime leven van de dieren in het Park te bekijken en analyseren. Zo dragen ze bij aan belangrijk onderzoek en en passant leren ze van alles over het wild van de Hoge Veluwe.


Op de Hoge Veluwe staan sinds 2013 tientallen cameravallen die dag en nacht foto’s nemen van al het wild dat voorbij komt. Jaarlijks levert dit meer dan een miljoen foto’s op. Al die foto’s moeten bekeken en gecategoriseerd worden, zodat ze gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Daarom wordt nu de hulp ingeroepen van het publiek.

In samenwerking met de Wageningen Universiteit stelt Het Nationale Park De Hoge Veluwe de foto’s beschikbaar voor het publiek, zodat geïnteresseerden in heel Nederland, maar ook daarbuiten, mee kunnen helpen bij het identificeren van de dieren. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan belangrijk onderzoek als ware citizen scientists, burgerwetenschappers. De naam van het project: Snapshot Hoge Veluwe.

Het cameranetwerk van de Hoge Veluwe is uniek, gezien het grote aantal camera’s dat verspreid staat over het Park. Maar ook door de lange periode - nu al vijf jaar - dat ze in bedrijf zijn. Doordat de foto’s een beeld geven van het gedrag van de verschillende diersoorten op de Hoge Veluwe, vormen ze een enorm rijke bron aan informatie voor ecologisch onderzoek en beheervraagstukken van het Park. De cameravallen brachten al eerder interessante dingen aan het licht. Zo blijken de dieren te weten wat de openingstijden van het Park zijn; direct na sluitingstijd worden ze actiever. Ook zijn er bijzondere gedragingen gespot op de foto, zoals een edelhert dat een boom omver probeert te duwen, vechtende mannetjesherten en parende reeën.

Ook mensen met weinig of zelfs helemaal geen kennis over de diersoorten die in het Park leven, kunnen meedoen met Snapshot Hoge Veluwe. Sterker nog, al doende doet men steeds meer kennis op. Op de pagina van Snapshot Hoge Veluwe is veel informatie te vinden over de voorkomende diersoorten en bovendien worden deelnemers begeleid bij hun eerste foto-analyse. Doel van het project is niet alleen om mensen van buiten het Park in te schakelen bij ecologisch onderzoek, maar ook dat zoveel mogelijk mensen leren over de Nederlandse natuur.

Henk Russeler, boswachter: "Het is een win-win situatie. Wij krijgen zo meer informatie over de dieren, mensen leren meer over de natuur en over onze dieren. Het is best verslavend. Je doet een paar foto's, daarna denk je, oké, nog eentje dan. Voor je het weet....... In korte tijd hebben al meer dan 200000 bezoekers de site bezocht".

Kijk hier het interview met Henk Russeler terug.

https://youtu.be/WCfwk4btCI0

Deel deze pagina: