Live Live

Nationale lunchweek van start op basisschool in Lunteren

Gepubliceerd: Dinsdag 30 oktober 2018 11:08

Nationale lunchweek van start op basisschool in Lunteren

LUNTEREN - Afgelopen maandag 29 oktober is bij basisschool De Triangel in Lunteren de lunchweek van start gegaan. Om 10.30 uur werd iedereen door de directrice van de school verwelkomd en om 10.50 uur werden de eerste lunchboxen uitgereikt door Leon Meijer, wethouder Food, Onderwijs en Jeugd van de gemeente Ede. De gezonde lunch/brunch begon om 11.00 uur. 

Speciale schoollunch

Elke dag krijgen de basisschoolleerlingen een uitgebreid lunchbuffet. De leerlingen kunnen kiezen uit onder andere: groenten, volkorenbrood, melk, soep, salades, een eitje en fruit. Ze pionieren in een onderzoek waarbij wordt gekeken of gezond eten op school leidt tot een gezondere levensstijlen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de VU in Amsterdam en de Wageningen Universiteit (WUR).

Henriëtte Kas, coördinator gezonde school, vindt het een leuk project om met de kinderen te doen; 'De kinderen vinden het leuk dat ze de gelegenheid krijgen op school te lunchen. Het is ook een leuk project om te doen. Hieruit gaat blijken of kinderen echt gezonder gaan eten,' aldus Kas. Niet alle groepen doen mee aan dit project. Alleen groep vijf en zes doen allemaal mee, uit groep zeven en acht slechts een aantal leerlingen. 


Gezondere levensstijl

De bedoeling van het onderzoek is natuurlijk dat kinderen gezonder gaan eten. Maar 1 op de 4 kinderen eet voldoende groente en fruit. Dat kan beter, vindt George Brouwer, vrijwilliger bij het Westhoffhuis; 'Ik geef kooklessen aan volwassenen en kinderen bij het Westhoffhuis. Ook kook ik samen met de leerlingen hier, bij De Triangel. Ik leer kinderen koken met gezonde ingrediënten. Dat vinden ze hartstikke leuk! Dat is ook de bedoeling natuurlijk,' vertelt Brouwer.

Brouwer is met pensioen en wil graag nog iets doen wat maatschappelijk relevant is. Samen met de basisschoolleerlingen koken op een gezonde manier is leuk en leerzaam. Brouwer licht groepen op De Triangel ook voor over gezond eten. Zo hoopt hij dat er verandering komt in levensstijl.

Wethouder gaat voor gezonde gemeente

Wethouder Meijer wil graag een gezonde gemeente zien; 'Het zou hartstikke mooi zijn als iedereen in gemeente Ede gezond is. Daar werken we hard aan. Zelfs ziekenhuis De Gelderse Vallei kijkt naar de voeding van de patiënten,' zegt Meijer. Het onderzoek loopt tot de meivakantie. Dan wordt er besloten of het zin heeft om leerlingen op school een gezonde lunch aan te bieden.

Deel deze pagina: