Live Live

Minister: afwijkende geluidsmeting bij belevingsvlucht is te verklaren

Gepubliceerd: Vrijdag 19 oktober 2018 09:05

Minister: afwijkende geluidsmeting bij belevingsvlucht is te verklaren

ARNHEM - Het klopt dat de geluidswaarden die gemeten zijn tijdens de belevingsvlucht van Lelystad Airport hoger uitvallen dan eerder was berekend in de milieueffectrapportage (mer).

Geen reden om opnieuw naar mer te kijken


 

Er is een logische verklaring voor dat verschil, schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de belevingsvlucht eind mei werd op verschillende punten, waaronder Ede op de grond gemeten hoeveel geluidsoverlast het vliegtuig veroorzaakte. Uit de meetresultaten bleek dat er verschillen zijn van 3 tot 8 decibel tussen de metingen en de laatste milieueffectrapportage.

Volgens de minister zijn de maximale geluidswaarden in de milieueffectrapportage berekend met gemiddelde waarden. Bij de berekeningen wordt rekening gehouden met factoren als het weer, het vliegtuigtype en het achtergrondgeluid onder gemiddelde omstandigheden.

De resultaten bij de belevingsvlucht zijn voor Van Nieuwenhuizen geen reden om opnieuw naar de mer te kijken, omdat die voldoet aan wettelijke voorschriften. De inwoners vinden naar aanleiding van de verschillen dat vliegtuiggeluid in de toekomst niet alleen berekend, maar ook gemeten moet worden.

Veel protest

Er is veel protest tegen Lelystad Airport, omdat grote groepen bewoners, bestuurders en politici bang zijn voor geluidsoverlast. Vliegtuigen moeten namelijk over een grote afstand laag vliegen om de hoger gelegen vliegroutes van Schiphol niet te hinderen. De opening van het vliegveld werd al verschillende keren uitgesteld.

GroenLinks in de Tweede Kamer is ontevreden over de uitleg van Van Nieuwenhuizen. De oppositiepartij vraagt zich af wat de conclusies van de minister betekenen voor de milieueffectrapportages van Schiphol en Lelystad Airport. Ook wil het GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger weten wat dit betekent voor omwonenden.


 

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

 

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: