Live Live

Met dit wondermiddel moet de eikenprocessierups worden aangepakt

Gepubliceerd: Dinsdag 25 februari 2020 19:51

Met dit wondermiddel moet de eikenprocessierups worden aangepakt

EDE - Gemeente Ede gaat de eikenprocessierups aanpakken om zo een nieuwe plaag van de kriebeldiertjes te voorkomen. Deels worden biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar er worden ook natuurlijke vijanden van de rups ingezet.

Ede gaat Xentari inzetten, een biologisch bestrijdingsmiddel dat de rupsenlarven doodt. Daarna maakte de gemeente gebruik van Nematoden, ook wel bekend als aaltjes. Dat zijn parasieten die de rupsenlarven van binnenuit opeet.

Daarnaast worden nestkastje opgehangen voor koolmezen en pimpelmezen, zij eten de rupsen op. Verder wordt een bloemenmengsel gebruikt, waarmee gaasvliegen en sluipwespen worden gelokt die de rupsenlarven opeten.

 Overlast inwoners beperken

Met deze middelen wil Ede de eikenprocessierups zo goed mogelijk bestrijden en de overlast voor de inwoners beperken. Dat gebeurt vooral rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen.

Op woensdag 11 maart vanaf 13.30 uur is in het Raadhuis in Ede de eerste informatiemarkt over de eikenprocessierups. Mensen kunnen daar een gratis nestkast voor koolmezen krijgen en tips over wat ze zelf aan bestrijding kunnen doen.

Geschreven door mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Wikimedia

Deel deze pagina: