Live Live

Medewerkers van Malkander zijn nog steeds op straat te vinden

Gepubliceerd: Maandag 30 maart 2020 15:07

Medewerkers van Malkander zijn nog steeds op straat te vinden

EDE – Ook sociaal werk is aangemerkt als een cruciaal beroep. En dat blijkt! Juist nu zijn de medewerkers van Malkander op straat te vinden. Jongerenwerkers zijn in Ede en omgeving in gesprek met de jongeren en gaan het gesprek aan over overlast en afstand houden. 

Sociaal werkers gaan de wijken in om te horen of er mensen zijn die eenzaam zijn. Ook de telefoondienst van Malkander is uitgebreid in uren en mankracht. En de website www.malkander-ede.nl biedt een overzicht van alle hulpinitiatieven die er zijn. “Hulp bieden wordt veel gedaan, maar hulp vragen is een stuk ingewikkelder, juist daarom willen we zichtbaar zijn in de wijk”, zegt bestuurder Maudy Hylkema

Jongerenwerkers zijn belangrijke voorbeeldpersonen voor jongeren

“Het leek allemaal zo leuk”, vertelt Gerrie Kelderman, jongerenwerker in De Dorpen. “Geen school, ouders die het ook niet meer wisten, dus trokken ze er op uit. Dat gaf overlast.” Juist nu zijn jongerenwerkers aanwezig in de wijken en omgeving van Ede. “We gaan het gesprek met ze aan, want niet iedereen realiseert zich dat het hangen in winkelcentra overlast geeft”, vertelt Gerrie. De jongerenwerkers hebben veel contact met de wijkagenten. “Het allerbelangrijkst vind ik dat we er voor de jongeren willen zijn. Niet alle thuissituaties zijn even fijn. En dan helpt het als iemand er voor je is met een luisterend oor.” 

Betrouwbare vrijwilligers zijn belangrijk

Maudy Hylkeman vertelt: “Het is geweldig om te zien hoeveel initiatieven er zijn ontstaan om hulp te bieden. Iedereen wil boodschappen doen voor iemand, of even de hond uitlaten. Het probleem is dat er ook mensen zijn die er misbruik van maken. Wie kent die persoon die op Facebook zijn hulp aanbiedt?” Daarom heeft Malkander de telefonische bereikbaarheid uitgebreid. “Wij werken met getrainde en dus betrouwbare vrijwilligers”, vertelt Maudy. “Wij doen ook meer dan alleen boodschappen. Wij hebben een professionele blik op wat er zich achter de voordeur afspeelt. Het is niet voor niets als cruciaal beroep aangemerkt.” Zo is er oog voor jonge mantelzorgers. Zij hadden al een zwaar pakket met de zorg voor een ouder of gehandicapte broer/zus. In deze situatie kijkt Malkander daar extra naar om. “Per persoon leveren we maatwerk, of het nu gaat om een eenzame oudere die geheel verstoken is van contact of een gezin dat ondersteuning nodig heeft”, aldus Hylkema.

Website als belangrijk verzamelpunt voor informatie en tips

Juist omdat er zo veel hulp wordt aangeboden op allerlei platforms heeft Malkander het initiatief genomen om dit allemaal te verzamelen op hun website www.malkander-ede.nl. “In samenwerking met de Gemeente Ede vullen we de informatie ook continue aan”, zegt Hylkema. Ook deelt Malkander tips en biedt het een overzicht van veel gestelde vragen. “Wij zijn de betrouwbare partner als het gaat om sociaal werk in Ede. Wij zitten in de haarvaten van de wijken, en kennen mensen. Onze slogan ‘Met elkaar, voor elkaar’ is actueler dan ooit!” 


Deel deze pagina: