Live Live

LTO Nederland wil crisismaatregelen vanwege droogte

Gepubliceerd: Woensdag 01 augustus 2018 16:41

LTO Nederland wil crisismaatregelen vanwege droogte

‘De gewassen sterven op het land als ze geen water krijgen', stelt LTO- voorzitter Marc Calon dinsdag in een interview met de NOS.

De Land - en Tuinbouworganisatie wil crisismaatregelen vanwege de aanhoudende droogte. Het is de eerste keer dat de brancheorganisatie de noodklok luidt wegens het uitblijven van regen.

Meer beregenen

De voorzitter van de LTO vindt dat de waterschappen toestemming moeten geven om meer en langer te beregenen om te voorkomen dat de gewassen van boeren en tuinbouwers verloren gaan. Sinds 2 juli geldt voor een groot deel van het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe juist een verbod voor het oppompen van oppervlaktewater uit sloten, beken en kanalen. Het water mag door de agrariërs niet gebruikt worden om akkers en weilanden te besproeien. Het verbod geldt niet voor de IJsel, de Nederrijn en de randmeren.

De minister afwachten


Woordvoerster Marja Reijnders, van Waterschap Vallei en Veluwe, gaf Omroep Ede woensdag een reactie op de uitspraak van de LTO-voorzitter: 'De brief van de LTO is gericht aan de minister en we lopen niet op de zaken vooruit om daarop te reageren.' Het onttrekkingsverbod blijft dus van kracht.

Mest langer uitrijden


Volgens LTO zou het de boeren helpen als ze mest twee weken langer mogen uitrijden, om de gewassen aan het einde van de zomer wat langer te laten groeien om de schade beperken. Tevens moeten agrariërs de mogelijkheid krijgen voedergewassen te telen in de herfst voor de winterperiode, anders overleven de dieren het niet. 'Zonder wintervoer zullen er dieren geslacht moeten worden', meent Calon tegenover de NOS.

Versoepeling belastingbetalingen

Tevens pleit de LTO voor uitstel van betaling aan de inkomensbelasting over 2017 en het aantrekkelijker maken van de Brede Weersverzekering. Dit zou de agrarische ondernemer door een eventuele zware periode kunnen helpen. Het LTO hoopt hierover in overleg te gaan met de ministeries en verzekeringen.


Foto: Pixabay

Deel deze pagina: