Live Live

Lezing over Mata Hari in het Kröller-Müller Museum

Gepubliceerd: Woensdag 27 maart 2019 15:58

Lezing over Mata Hari in het Kröller-Müller Museum

HOENDERLO - Op 14 april (van 14.00 -15.00 uur) geven de schrijvers van de nieuwe biografie van Mata Hari een lezing in het Kröller-Müller Museum.

De mysterieuze Mata Hari is voor veel auteurs door de jaren heen een bron van inspiratie geweest. Rond haar leven hing vooralsnog een mist van onduidelijkheid die tot veel mythen heeft geleid. Journalisten Jessica Voeten en Angela Dekker werpen een nieuw licht op het fascinerende personage Mata Hari. Hun biografie Moed en overmoed, Leven en tijd van Mata-Hari werd genomineerd voor zowel de Nederlandse Biografieprijs 2018 als de Libris Geschiedenis Prijs 2018. In 1916 schildert Isaac Israëls haar levensgrote portret.

Wie was Mata Hari

Mata Hari wordt wegens verdenking van spionage voor de Duitsers geëxecuteerd in oktober 1917. Drie maanden later verwerft Helene Kröller-Müller haar portret, op dat moment getiteld Dame in Winterkledij. In Helenes collectie krijgt het de gepaste naam Mata Hari.

Maar wie was Mata Hari nou echt? Aan de hand van onbekende brieven uit privécollecties en niet eerder gepubliceerde documenten uit tal van binnen- en buitenlandse bronnen ontrafelen Jessica Voeten en Angela Dekker het mysterie rond Margaretha Zelle/Mata Hari. Ook de geschiedenis van het portret dat Isaac Israëls van haar maakte komt ruimschoots aan bod.

Praktische informatie

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor museum en park, aanmelden is niet nodig. De biografie is voor € 34,95 te koop in de museumwinkel, na de lezing is er een signeersessie.

Foto: gedeelte van schilderij Israëls (Kröller-Müller Museum)

Deel deze pagina: